Na Skleněném městečku, mimochodem velmi pěkně a přesně popsaném paní Kortánovou, docházelo k různým setkáním. Docela mne zaskočila otázka od přítele z Vrchlabí. Proč vlastně došlo ke krachu ŽBS v Brodě, vždyť to byl snad docela prosperující podnik ne?
Bylo by to povídání na hodiny, ale pokusil jsem se stručně odpovědět.
Podle mého názoru, tak jak bylo zcela samostatné a prosperující ŽBS zprivatizováno dle vzoru „generálního ředitelství Jablonecké bižuterie“, za přispění MŮ Železný Brod, nemělo naději na úspěch a o práci přišlo v ŽB regionu cca 1200 lidí. Kdyby byl zachován původní vládou schválený privatizační projekt podaný místními managery, jsem přesvědčen o tom, že by rovněž nebylo v jejich silách ani možnostech udržet v zisku celý výrobní program, nicméně by to na regionální zaměstnanost mělo zcela jiný dopad. Je totiž víc nežli pravděpodobné, že by místní majitelé fabriky nabízeli a pronajímali výrobní prostory postupně a systematicky jiným komunálním podnikatelům, tak jako to začalo před rokem 2000 fungovat, např. s.r.o. Titanie. Nelituji zvlášť krachu komunistického molocha, postaveného do zcela jiných podmínek, lituji toho, že ti, kdo se na zrušení původního privatizačního projektu podíleli, vzali Železnobrodským možnost fabriku a její technologie využívat ve prospěch místních podnikatelů. V podstatě komplex udržovaných a zachovalých hal stavěných skeletovou technologií a tudíž lehce a levně přestavitelných, zeje prázdnotou a místní podnikatelé v mnoha případech zaváděli a stavěli nové provozovny. Shrnuto a podtrženo. Výrobní komplex ŽBS při obnovení centrálního řízení firmou JABLONEG GROUP zcela zkrachoval, jako ostatně převážná většina jimi řízených firem. Škoda výrobních prostor v Železném Brodě, které mohly postupně dávat práci pod různými podnikateli stále většímu počtu lidí. Vždyť valná většina, která přišla v Brodě o práci našla široko daleko jiné uplatnění, což svědčí o jejich šikovnosti a vůli pracovat. Ovšem šikovnost těch, kteří za přispění, v lepším případě různých naivních hlupáků s požehnáním nejvyšších vládních činitelů, v Železném Brodě získali fabriku za babku (nerozdělený zisk ŽBS činil tehdy téměř kupní cenu jeho akcií), spočívala však v něčem úplně jiném.