Vše o Železném Brodě
Kronika Brodu
Předmět: Kronika Brodu
Předmět: Re: Kronika Brodu
Dobry den, ctu si v zeleznobrodskem zpravodaji vase vynatky zapisu kroniky roku 1782 a 1845. Zapis o anomalnim pocasi jara roku 1782 je zajimavy tim, ze nejblaznivejsim rokem evropskeho pocasi novodobe historie byl zrejme az ten rok nasledujici, 1783, kdy v cervenci ("leto beze slunce v zapadni Evrope") vybuchla sopka Laki na Islandu. Nasledne vykyvy pocasi trvaly az do jara 1785, ktere bylo suverenne nejchladnejsim v poslednich 250 letech a to jiste i zde v regionu (zapisy o chodu ledu na Labi a Vltave jsou az kolem 25.dubna, temer neuveritelne pozdni datum). Proto je zajimave, ze konkretne z jara1785 zrejme tedy v mistni kronice zapisy nejsou. Jeste pridam snimek webkamery vcerejsiho ohnostroje http://kamery.hydronet.cz/brod/photo/gallery/brod_201305032128.jpg a jednu dubnovou duhu http://kamery.hydronet.cz/brod/photo/gallery/brod_201304131812.jpg
Předmět: Re: Kronika Brodu
Dobrý den
Nechte to být jak to je zapsáno. Je pěkné přečíst něco starší verzí češtiny A pozorovat ten vývoj toho jazyka.
Alena Kortanová napsal(a):
zítra 3. května 2018 je po dvou letech zas akce Otevřená radnice. (Od 13 do 16 hodin).
Při ní budu také na radnici u městských kronik z posledních 70 let. Budu tam mít i mnou psanou kroniku z roku 2013, za kterou jsem dostala ocenění 3. místo v LB kraji.(společně s kronikou Evy Vozkové za rok 2012 - soutěž kronik se vždy vztahuje ke dvěma ročníkům zároveň).
Budu tam mít i vytištěnou, dosud nesvázanou kroniku roku 2014. Tato kronika zatím nemůže být svázána, protože podle kronikářských předpisů musí být každá kronika nejprve orazítkovaná a odsouhlasená vedením města.
Já jsem kroniku 2014 dávala na flešce asistentce starosty Ing. Jitce Kolové už před dvěma lety, pan starosta o tom ví, měl tehdy otevřené dveře, pozdravili jsme se a můj rozhovor s Jitkou o tom, že nesu kroniku na flešce, slyšel.
Nicméně - od té doby nijak a ničím nezareagoval, nevím, zda kroniku četl a nevím, kdy a zda se k ní vyjádří.
Kroniku 2014 jsem tedy dala na infocentru vytisknout, abych ji aspoň takto - nesvázanou, neodsouhlasenou vedením města - mohla zájemcům při akci Otevřená radnice ukázat.
Tedy - město ji dostalo podruhé, asi tak před 10 dny.
Ani tentokrát - podruhé - od vedení města absolutně žádná reakce - zda se tím budou zabývat a kdy. Prostě - bez reakce.....
Takže kronika 2014 stále čeká na odsouhlasení vedení města. Na absolutní NEsoučinnosti a NEreakci pana starosty to stále vázne a stojí.
Kroniky 2015, 2016 a 2017 mám tedy zatím jen v počítači a pořád je tedy průběžně doplňuji dalšími kapitolami. Nespěchám, nemám proč, když ani ta kronika 2014 není po dvou letech od vedení města nijak zkontrolovaná, případně odpřipomínkovaná.....
Pro zájemce o historii Brodu s sebou u vezmu ještě mnohé další písemnostii a materiály z mého osoobního archivu (tyto věci sbírám - prosím, kdybyste kdokoli jakékoli písemnosti k Brodu měl, hlavně je nevyhazujte!!!).
Těším se se zájemci o brodskou historii zítra na viděnou.
Alena Kortanová