Naše město se už asi 4 nebo 5 let (poprvé ještě za minulého vedení) umísťuje pravidelně na předních příčkách ankety Město pro byznys.
Na stránkách města i jinde je to dost často hrdě prezentováno.
Jak ráda bych s něčím takovým souhlasila, kdyby to ovšem byla v reálu pravda.... Protože se už od Sametové revoluce pohybuji ve sklářském podnikatelském prostředí, myslím si, že jsem dost v něm zorientovaná na to, abych sem dala také svůj pohled - právě z pozice podnikatele:
Mně přijde tato anketa (podobně jako mnohé jiné, na úřednických místech uměle vymyšlené ankety) naprosto absurdní! Když čtu ta kritéria, chce se mi smát, nebo spíš brečet.
Zastavím se u těch nejpodstatnějších:
1 )podíl podnikatelů a firem malých a středních v místním podnikatelském prostředí za celé ORP
Víte proč je u nás " tolik" podnikatelů = opravdu o dost vyšší počet živnostníků, než je jinde běžné? Protože když se v roce 2009 rozpadlo ŽBS a všichni zaměstnanci ŽBS přišli o práci, tak ti kancelářští naštěstí sehnali postupně místa s dojížděním jinde, (naštěstí pro ně administrativní práce je všeobecně všude potřeba, ve všech podnicích, ve všech městech).
Ale skláři od pecí, od kahanů, od ryteckých strojů atd.- špičky ve svém oboru? Ti neměli jedinou šanci se v regionu ve svém oboru uchytit. Ti mladší tedy odešli zhusta do různých montoven na tři směny (chápu je, finance je nutí, ale srdce mě bolí, že jejich špičková jedinečná sklářská odbornost tak přichází zcela vniveč )
Ale co ti starší, kteří by už práci na tři směny fyzicky nevydrželi? A ti, co své sklářské řemeslo (a já říkám umění!!!) provozovali dvacet, třicet le ho mají tak rádi, že jedinou možností pro ně bylo "udělat se pro sebe" - začít podnikat jako živnostníci. Pro dost z nich to byla i jediná a poslední možnost, jak neskončit na Úřadu práce.
Takže proto je tady tolik živnostníků - ne díky "úžasnému a dobrému podnikatelskému prostředí města pro byznys", ale vysloveně z nemožnosti sehnat ve svém oboru v dojezdové vzdálenosti jiné!
2) vývoj počtu ekonomických subjektů čím vyšší změna, tím je město hodnoceno lépe
Toto souvisí s bodem č. 1. Ale také s tím, že kdo nechce nebo nemůže (třeba kvůli malým dětem ve školce) dojíždět, nemá tu jinou možnost než zkusit sám podnikat.
Největším zaměstnavatelem je zde firma DETESK s cca 130 zaměstnanci. Díky Bohu za ni, ale co je to proti cca 1500 lidí, co bývalo zamětnáo v ŽBS? To je jedna desetina!
A víte, kdo je v Brodě druhým největším zaměstnavatelem: Městský úřad s cca 80 - 90 zaměstnanci. Ne, nenasazuji na ně, ten úřad sám a už vůbec ne úředníci v něm za to nemohou. Ale prvě tento fakt názorně ukazuje, jak je to v Brodě s pracovními místy zoufalé!!!
Na zhruba třetím místě coby největší zaměstnavatel jsou pak obě školy a sklanda s cca 35 - 40 zaměstnanci v každé, poliklinika, a teprve pak další výrobní firmy, Glass beads s řádově 35 zaměstnanci, a pak teprve další sklářské firmy (Lhotský, DT Glass apod.) Jaképak - Město pro byznys? Naopak - situace je tu myslím zoufalá...
To, co píšu, není ničí vina, tak to vůbec nemyslím. Většina z toho je dána vnějšími okolnostmi, které nikdo z nás nemohl a nemůže ovlivnit.
Ale myslím, že takováto anketa je vysloveně absurdní a uvádět Brod jako Město pro byznys je smutné a v reálu nepravdivé.
Alena Kortanová