v minulém měsíci byla provedena revitalizace parčíku na Trávníkách v prostoru mezi Hlubokou a Železnou ulicí. Parčík se vyloupl do krásy - bylo vykáceno staré proschlé pařezovité křoví (to bývala skvělá zašívárna pro školáky ze ZŠ pro jejich ranní i odpolední cigárko...) .
Byl upraven povrch a nově založeny a částečně vydlážděny, a částečně pískem vysypány parové cestičky. i plánovaná setkávací - odpočinková plocha.
Byla také navezena dobrá zemina na povrch a zasazena tráva - už klíčí a vzrůstá, za chvíli to tam bude krásně zelené.
S potěšením a uznáním kvituji, že parčík byl konzultován s Komisí pro rozvoj města. (Což bohužel nebylo dosud u mnohých, i velkých úprav městských prostor dříve děláno, bohužel, ale snad se tedy konečně blýská na lepší časy.... )
A je to teď opravdu krásně a pečlivě udělané, myslím, a děkuji tímto Technickým službám i dalším z města, kteří se na revitalizaci organizačně či jinak podíleli. Fakt je to hezké.
Chtěla bych se ovšem městských úředníků takto zde veřejně zeptat:
1) Na setkávací plochu jsou plánovány lavičky. Prosím, kdy budou konečně instalovány? Lidé se často na to ptají, rádi by si tam už poseděli... místní i turisté... chtělo by to dotáhnout do konce i s těmi lavičkami už...
2) Pořád si myslím, že můj nápad není úplně špatný - totiž nápad instalovat naproti setkávací ploše v parčíku nějakou formu jakéhosi modelu bývalé dřevěné brodské radnice, případně i s pár okolními roubenými domy, co stávaly na Velkém náměstí. Mám na mysli jakési dřevěné modely radice a těchto domů ve velikosti, aby si v nich mohly hrát menší děti, ale aby se tam s obtížemi dostával dospělý člověk nebo pubertální mládež, hledající vhodnou zašívárnu... a nebo dokonce záchod (který však - veřejný myslím - na celé pravé půlce Brodu úplně chybí!!!!) Vždyť to navíc může být hlídáno kamerami s napojením na policajty, je to městský veřejný prostor, tak toto by ho doufám ochránilo před zničením vandaly... A přeci - vše může být vandaly zničeno, to bychom nemohli postavit a zpříjemnit nikde nic...
Tento nápad jsem, i s podrobnostmi, psala na sousedním vlákně Železný Brod - město pro byznys. Koho to zajímá, koukněte tam, ať to sem nepíšu celé znovu.
Mám tedy i dotaz číslo 2) :
Zabýval se někdo na městě mým návrhem? Pokud ne, co mám pro to udělat, aby se zabýval? Asi nejlepší cesta mě napadá - napsat to jako oficiální námět a návrh občana k projednání na zastupitelstvu? nebo doporučujete jinou cestu - jakou prosím? (Předem dík.)
A vás - spoluobčany, prosím o vaše názory na můj návrh. Napište sem své postřehy, i námitky třeba, kritiku, zkrátka jak Vy to vidíte.... Ať to není, že jsem si já něco vymyslela proti vůli ostatních... Vždyť prodiskutujme to tady na diskusním fóru, projednejme všechna pro a proti, případné pozměňující a doplňující nápady ostatních...
Vždyť víc hlav víc ví.... a je to prostor nás všech.
Oč mi šlo hlavně? Naproti té setkávací ploše je výhled - do zdi zatím...
Tam by mohly být ty modely ve velikosti domečků pro menší děti.... vždyť by to byla skvělá připomínka nádherné dřevěné brodské radnice (zbourána 1890 a nahrazena současnou, už ve své době byla obdivována pro svou výjimečnou krásu).
A tak by se to hodilo do těchto prostor parčíku, dospělí by v klidu posvačili na lavičkách, a děti by si mezitím pohrály... a věřím, že by touto cestou pro ně nebyl výlet do památkové rezervace Trávníky jen rodičovský "vopruz".... A samozřejmě - i brodské děti, a nebo lépe řečeno - hlavně brodské děti, ať si mají kde bezpečně hrát - - - a přitom mimoděk získat vztah ke zdejší nádherné roubené architektuře....Málokde takovou mají, nevážíme si toho zatím dostatečně....
Vždyť v dnešní době se jak houby po dešti stavějí všelijaké parky miniatur českých hradů a zámků třeba... tak proč se jen opičit a třeba dělat totéž - když my můžeme mít něco podobného, ovšem jedinečného a krásně Brodského, a v místě vhodném a k tomu se nabízejícím.....
Prosím všechn koho to zajímá - nediskutujte jen kdesi po straně o tomto, přidejte sem veřejně svůj názor, postřeh, pozměňovací návrh třeba....
Vždyť ten parčík je tak hezké místo a teď konečně prokoukl...
Hezký den všem.
Alena Kortanová: