Vše o Železném Brodě
Revitalizace parčíku na Trávníkách mezi Železnou a Hlubokou ulicí
Předmět: Revitalizace parčíku na Trávníkách mezi Železnou a Hlubokou ulicí
Dobrý večer.
Problém jakéhokoliv
psaného slova je v tom, že nejde z prominutím okecat, zapřít
nebo změnit jeho význam. Ne nadarmo se říká co je psáno, to je
dáno. Nechce se mi ale věřit, že nechuť a odmítání mnoha
zastupitelů, reagovat na psané slovo zastupovaných, spočívá v
jejich negramotnosti. Dle mého názoru, by jejich dosažená
vzdělání a povolání měla značit pravý opak.
Tak se ptám zcela upřímně a otevřeně, proč je městem zřízené diskusní fórum v tak tristním stavu? Je to vytížeností zastupitelů natolik, že jim nezbývá pár minut času na písemnou reakci nebo se jedná o naprosté podceňování a přehlížení spoluobčanů? Ať přemýšlím jak přemýšlím na nějaký smysluplný a poctivý důvod přijít nemohu. Sleduji různá diskusní fóra a bohužel to Železnobrodské z nich vychází jako spíše zeď nářků ve městě duchů. Ne všichni chodí na Zastupitelstvo a čtou ŽELEZNOBRODSKÉHO ZPRAVODAJE, kde se, na rozdíl od městského diskusního fóra, pravidelně starosta s místostarostou prezentují. Jedinec i kdyby se na fóru upsal nemá sebemenší ambici cokoliv na chování a přístupu zastupitelů k občanské společnosti změnit. Nicméně změnit vše lze poměrně snadno v následujících volbách.
Mějte pěkné léto
Dobry den
ja myslim, ze na odpoved si musite pockat, az se na podzim objevi volebni programy jednotlivych uskupeni Taky by bylo zajimave vedet, co bude vybudovano ve vznikajici proluce po Exathermu. Vzhledem k dukladnosti - nakladne - dekontaminace toho prostoru tam urcite bude ted puda schopna vyuziti nejen pro park (na pripadne kontaminaci rtuti u macesek ci okrasnych keru tolik nezalezi) ale i pro narocne zemedelske ucely. Napriklad pro bramborove pole nebo - treba - zahony se sazenicemi "hlavatky" (cerveneho zeli) coz byvala pred 150 lety dulezita komodita, ktera se zde v dole v Brode predpestovavala brzy na jare, aby se sazenice potom prevezly na policka v okolnim podhuri
v minulém měsíci byla provedena revitalizace parčíku na Trávníkách v prostoru mezi Hlubokou a Železnou ulicí. Parčík se vyloupl do krásy - bylo vykáceno staré proschlé pařezovité křoví (to bývala skvělá zašívárna pro školáky ze ZŠ pro jejich ranní i odpolední cigárko...) .
Byl upraven povrch a nově založeny a částečně vydlážděny, a částečně pískem vysypány parové cestičky. i plánovaná setkávací - odpočinková plocha.
Byla také navezena dobrá zemina na povrch a zasazena tráva - už klíčí a vzrůstá, za chvíli to tam bude krásně zelené.
S potěšením a uznáním kvituji, že parčík byl konzultován s Komisí pro rozvoj města. (Což bohužel nebylo dosud u mnohých, i velkých úprav městských prostor dříve děláno, bohužel, ale snad se tedy konečně blýská na lepší časy.... )
A je to teď opravdu krásně a pečlivě udělané, myslím, a děkuji tímto Technickým službám i dalším z města, kteří se na revitalizaci organizačně či jinak podíleli. Fakt je to hezké.
Chtěla bych se ovšem městských úředníků takto zde veřejně zeptat:
1) Na setkávací plochu jsou plánovány lavičky. Prosím, kdy budou konečně instalovány? Lidé se často na to ptají, rádi by si tam už poseděli... místní i turisté... chtělo by to dotáhnout do konce i s těmi lavičkami už...
2) Pořád si myslím, že můj nápad není úplně špatný - totiž nápad instalovat naproti setkávací ploše v parčíku nějakou formu jakéhosi modelu bývalé dřevěné brodské radnice, případně i s pár okolními roubenými domy, co stávaly na Velkém náměstí. Mám na mysli jakési dřevěné modely radice a těchto domů ve velikosti, aby si v nich mohly hrát menší děti, ale aby se tam s obtížemi dostával dospělý člověk nebo pubertální mládež, hledající vhodnou zašívárnu... a nebo dokonce záchod (který však - veřejný myslím - na celé pravé půlce Brodu úplně chybí!!!!) Vždyť to navíc může být hlídáno kamerami s napojením na policajty, je to městský veřejný prostor, tak toto by ho doufám ochránilo před zničením vandaly... A přeci - vše může být vandaly zničeno, to bychom nemohli postavit a zpříjemnit nikde nic...
Tento nápad jsem, i s podrobnostmi, psala na sousedním vlákně Železný Brod - město pro byznys. Koho to zajímá, koukněte tam, ať to sem nepíšu celé znovu.
Mám tedy i dotaz číslo 2) :
Zabýval se někdo na městě mým návrhem? Pokud ne, co mám pro to udělat, aby se zabýval? Asi nejlepší cesta mě napadá - napsat to jako oficiální námět a návrh občana k projednání na zastupitelstvu? nebo doporučujete jinou cestu - jakou prosím? (Předem dík.)
A vás - spoluobčany, prosím o vaše názory na můj návrh. Napište sem své postřehy, i námitky třeba, kritiku, zkrátka jak Vy to vidíte.... Ať to není, že jsem si já něco vymyslela proti vůli ostatních... Vždyť prodiskutujme to tady na diskusním fóru, projednejme všechna pro a proti, případné pozměňující a doplňující nápady ostatních...
Vždyť víc hlav víc ví.... a je to prostor nás všech.
Oč mi šlo hlavně? Naproti té setkávací ploše je výhled - do zdi zatím...
Tam by mohly být ty modely ve velikosti domečků pro menší děti.... vždyť by to byla skvělá připomínka nádherné dřevěné brodské radnice (zbourána 1890 a nahrazena současnou, už ve své době byla obdivována pro svou výjimečnou krásu).
A tak by se to hodilo do těchto prostor parčíku, dospělí by v klidu posvačili na lavičkách, a děti by si mezitím pohrály... a věřím, že by touto cestou pro ně nebyl výlet do památkové rezervace Trávníky jen rodičovský "vopruz".... A samozřejmě - i brodské děti, a nebo lépe řečeno - hlavně brodské děti, ať si mají kde bezpečně hrát - - - a přitom mimoděk získat vztah ke zdejší nádherné roubené architektuře....Málokde takovou mají, nevážíme si toho zatím dostatečně....
Vždyť v dnešní době se jak houby po dešti stavějí všelijaké parky miniatur českých hradů a zámků třeba... tak proč se jen opičit a třeba dělat totéž - když my můžeme mít něco podobného, ovšem jedinečného a krásně Brodského, a v místě vhodném a k tomu se nabízejícím.....
Prosím všechn koho to zajímá - nediskutujte jen kdesi po straně o tomto, přidejte sem veřejně svůj názor, postřeh, pozměňovací návrh třeba....
Vždyť ten parčík je tak hezké místo a teď konečně prokoukl...
Hezký den všem.
Alena Kortanová: