Vážení sousedé. Děkuji Vám za různé nabídky, ale nemám opravdu v úmyslu kandidovat za žádnou politickou stranu, hnutí či místní seskupení v komunálních volbách říjen 2018. Jsem rád, že mé příspěvky v ŽB diskusním fóru měly značnou odezvu a čtenost, nicméně věk 71 se zastavit nedá. Pozoruji na mých vrstevnících v politice pozvolný úpadek, pokud jej kdy měli, technického, logického, demokratického a svobodného smyšlení a naopak zvyšování permanentní snahy o udržení se v určité „vysněné TOP“ společnosti vyvolených, což jim zaručovalo slušný příjem. Jsem přesvědčen navíc o tom, že ti kteří, jako já prožili většinu svého života v totalitě, jsou jí nevratně poznamenáni, bez ohledu na to, zdali byli tehdy členy KSČ nebo ne.
Mám za to, že budoucnost je v lidech, kteří nikdy nerezignovali na hodnoty jako jsou transparentnost, pravdomluvnost, poctivost, empatie apod., protože volení zastupitelé a správa věcí veřejných nemůže být nic jiného, dle mne, nežli prodloužená ruka potřeb občanské společnosti. Tam kde neexistuje smysluplná a permanentní komunikace mezi občanskou společností a její „prodlouženou rukou“ není možné, podle mého názoru, dosáhnout „výrazných úspěchů a shody“. Volení zástupci, nikoliv politických stran, spolků a hnutí, ale občanské společnosti by měli, alespoň zhruba, brát v potaz většinové názory a potřeby obyvatel. Samozřejmě nelze vyhovět všem, nicméně by mělo být povinností zastupitelů v rámci transparentnosti občany po celou dobu funkčního období informovat o základních plánech a záměrech MÚ, diskutovat s nimi o problémech které je tíží, odpovídat pravdivě a v terminech na otázky občanů, uveřejnit IPRM (investiční plán rozvoje města) atd..
Přeji Vám příjemné jaro a šťastnou ruku ve volbách.