děkuji panu Zahradnikovi za reakci. Už jsem si smutně říkala - to budoucnost Brodu tady fakt nikoho nezajímá???
Ano, přesně tak jsem to myslela - podiskutujme na tomhle vlákně o možnostech a nápadech, co v Brodě zlepšit - a hlavně JAK. Ono - vyjmenovat, co vše tu chybí, slouží jen pro jakousi výchozí analýzu, ovšem hlavní otázka je - co s tím, jak to zlepšit.
Tomu by právě mohla napomoci tahle diskuse - hodit sem nápady a postřehy co nejvíc lidí, prodiskutovat je, "vytřídit "je ve smyslu co je reálně přínosné a proveditené a co ne.
Nejprve ještě opravím svou nepřesnost a chybu z mého druhého příspěvku - těch současných cca 6000 obyvatel je pouze pro Brod samotný, nikoli s 11 obcemi pod něj spadajícími. Nicméně jak jsem psala - Brod se rapidně vylidňuje - posledních 5 let skoro o 100 lidí ročně..
Překvapilo mě, jak máme s panem Zahradníkem jednu společnou myšlenku: Bývalá brodská dřevěná radnice (z roku 1670, zbořená 1890), byla skutečnou raritou! Zasloužila by si připomenutí a "vytěžení jejího potenciálu" (fuj to zní hnusně, ale snad mi rozumíte). Odvážím se napsat sem jeden svůj konkrétní nápad - taková vize, už jsem to na pár místech říkala, většině lidí se to zatím zdálo jako scifi, ale co, napíšu to sem, nakonec- zamítnout se to dá vždycky :
Obnovuje se parčík na Trávníkách mezi Železnou a Hlubokou ulicí. Je to uprostřed památkové rezervace.... Vzniká tam plocha s lavičkami, jako odpočinkové místo pro místní i turisty. Při pohledu od těch budoucích laviček se ale naskýtá nepříliš atraktivní pohled naproti nim - na prázdnou zděnou stěnu vedlestojícího domu. Co takhle na ten plácek před tou sousední zdí nechat postavit jakýsi model - zmenšenou repliku té unikátní dřevěné brodské radnice? Myslela jsem to tak, aby byla tak cca 3 metry vysoká, vlastně by stačilo i jen její průčelí, udělat to tak, aby si tam aspoň trošku mohly drát i děti. (Nebo i část dávného brodského dřevěného náměstí???)
Vzpomeňte si, jak atraktivní jsou nyní různé již stojící parky minimatur hradů, zámků apod., lidé tam cíleně jezdí zdaleka. A proč nevyužít toho, co tu máme typické? Navíc v místě tak vhodném - přímo na Trávníkách?
Ano - zhodnoťme předem i možné námitkya obavy:
1) Vandalové to okamžitě zničí. Ale - máme 21. století, proč sem tedy nedat jednu kameru, napojenou na policii? A nakonec - zničit se dá vše, to bychom tu nemuseli dělat raděj nkde nic...
2) Je to drahý špás - ale i na to jsem myslela: Proč tohle nenabídnout nějakým regionálním firmám, stavějícím roubenky? Těch trámů v délce potřebné na zmenšeninu radnice jim musí zbývat dost jako "odpad", a věřím, že kdybychom jim to nabídli jako možnost prezentace (kdesi vedle by stála cedulka - postavila firma ta a ta + kontakt), byla by to pro ně skvělá reklama a třeba by to mohli udělat úplně sponzorsky nebo za velmi přátelskou cenu.
3) Stalo by se to okamžitě veřejným záchodem, který v Brodě (na celé téhle půlce Brodu!!!) chybí. Tak postavme někde veřejné záchody poblíž rynku - a to je můj další námět ke zlepšení, o tom zas příště a kdyby ta replika radnice byla ve velikosti "pro děti", věřím, že když dospělí by se tam takřka nevešli, tak by to takhle nezneužili....
Další, u čeho ze z příspěvku pana Zahradníka zastavím, je Cristal. Obávám se, že jako hotel už nikdy nemůže fungovat. I kvůli své poloze - nešla bych dobrovolně do hotelu nad největší městskou křižovatkou, a hlavně - bez možnosti parkování u něj, to je dnes nezbytnou podmínkou, lidi se s kufry nebudou vláčet ani o krok dál.
Cristal chátrá, za chvíli začne padat a ohrožovat kolemjdoucí.... Podle mě - jediné řešení je ho městem koupit. Snad by se dala usmlouvat sleva ze současných 9 milionů. Ovšem jasné je, že to bude stát spoustu peněz na rekonstrukci. Tak když by se to rozložilo do více let? A třeba by na to šly získat dotace - vždyť je to státem chráněná památka! Tím pádem není legální ji zbourat, bylo by to popřením všech principů o zachování památek (u šedé roubenky po panu K. na Trávníkách to městu prošlo - zbořit památku bagrem i se základy!!!!). U Cristalu by to - aspoň doufám, já naivní idealista - projít nemělo.
A využití? To se naskýtá samo: V jednom patře knihovna ( ohledně slibů a plánů přemístění knihovny se nestalo doteď vůbec nic!!!). Jedno patro by se třeba mohlo zachovat pro ubytování - např. o Skl. městečku tyto kapacity zoufale chybí, a ubytování pro celý autobus turistů je tady v Brodě zatím problematické až skoro nemožné. Další prostory pronajmout pro služby - ordinace doktorů, kadeřnice, atd. A přízemí využít nějak obchodně - nějak to povznést, nikoli jen vietnamská tržnice (nic proti ní, ale v prostoru na náměstí by mělo být něco reprezentativnějšího).
To jsem se dotkla jen pár věcí, nechci, aby příspěvek byl příliš dlouhý...ale já mám těch nápadů tolik!!!
Prosím, Broďáci, pište své pro i proti, a taky své nápady, diskutujme, nestyďte se. Vždyť chceme-li tady změny k lepšímu, musíme se o to sami zasadit.
Hezký den
Alena Kortanová