Dobrý den všem.
Docela mě udivuje, že se do této diskuse zatím nikdo další nepřidal. Škoda.....
Může to být tím, že:
1) To nikoho nezajímá (nevěřím, už pro těch dosavadních 500 prokliků).
2) Nikdo nemá žádný nápad, žádnou vizi ohledně města (také nevěřím, je tu spousta přemýšlivých a šikovných lidí v Brodě)
3) Lidé se obecně ostýchají někam svůj názor psát veřejně (myslím, že C bude pravdě nejblíž..)
Ale protože já o mém = našem městě přemýšlím a nápadů mám dost, tak budu v tomhle vlákně pokračovat, přestože je to zatím (skoro) monolog. Protože si myslím, že když si to tu lidi přečtou, aspoň se nad tím vším zamyslí, no a víc hlav víc ví a třeba sem někdo napíše i názor svůj a bude to zajímavá a inspirativní diskuse....
Tak tedy ohledně zaměstnanosti tady v Brodě: Je jasné, že velký průmyslový zaměstnavatel tu není a asi ani nikdy už nebude (A dokonce je i otázka - chtěli bychom ho vůbec tady? Nějaký pokud možno český podnik typu Jablotron apod. určitě ano, ale za mě - nějakou další montovnu čehokoli nebo těžký průmysl s exhalacemi asi ne). A přesto mě "jeden větší zaměstnavatel" napadá: Greenway Jizera. Ano, projekt, o kterém se už asi 10 let mluví a v úseku Líšný - Železný Brod se zatím nic VIDITELNÉHO, HMATATELNÉHO neuskutečnilo. Já vím administrativní příprava tu nějaká je a není to snadné, vykoupit pozemky, připravit projekt atd. atd.
Ale dovolím si jednu "kronikářskou" odbočku: Skoro se před našimi předky stydím: Oni byli schopní v 19. století - před 170 lety (!!!!!) postavit během pár let železnici z Liberce až do Pardubic (v Brodě první vlak 1858). Včetně tunelů a technicky problematického úseku Brod-Semily.
A my??? V 21. století se spoustou strojů, počítačů a techniky???? My jsme se za poslední roky nezmohli ani na těch pouhých 5 km cyklostezky z Líšného do Brodu ....
A proč označuju Greenway Jizera za "zaměstnavatele"? Protože až bude konečně dotažena do Brodu, dá tu práci předpokládám minimálně stovce lidí. Vždyť kolik různých kavárniček, ubytování, restaurací se během pár let vyrojilo na cyklostezce Turnov - Malá Skála... Ano, je to věc dost sezónní: Léto frmol jak blázen, jaro a podzim víkendy + v týdnu sem tam někdo, v zimě vůbec nic. Ale tak to přeci mají všichni ubytovatelé, hospodští apod.. všude na světě - někdy je práce fůry, někdy nic, tak se z té dobré sezóny musí umět vyžít po celý rok, rozpočítat si to, po zbytek roku připravovat další sezónu, vymýšlet nová lákadla pro hosty atd. A stovka nových prac. míst pro zdejší lidi, v místě - to by byl po Detesku druhý největší "zaměstnavatel". (Zatímj je tu druhým největším zaměstnavatelem Městský úřad)A to už není k zahození...
Vemte to tak: Leckde města a stát dělají "investiční pobídky" = dají třeba zdarma pozemek na stavbu nějaké firmy, daňové prázdniny k tomu + dotace.... A přitom to je tak nejistý až riskantní podnik - daná firma může kdykoli "zvednout kotvy směrem na východ" - za levnější prací, a peníze z investiční pobídky vyletěly komínem a lidi jsou zas bez práce... Tady by těch odhaduji 100 pracovních míst vzniklých v turistice, gastronomii, ubytování mělo takřka trvalý charakter - úbytek turistů zde myslím nehrozí (naopak), naše krajina je opravdu mimořádně krásná. A jelikož by si ti živnostníci kolem greenway budovali provozovny za své, měli by v tom své peníze, svou budoucnost, svou práci bez dojíždění....tudíž by nehrozilo že "zvednou kotvy", to oživení pracovní i společenské by tu zůstalo dlouhodobě.
Chci tím říct - Greenway Jizera by pro Brod měla být jednou z absolutních priorit města. Ano, mnozí oponenti si teď říkají - Kortanová si jen přihřívá svou polívčičku, taky je živa z turistů a sklářství. Ale vždyť by se tohle proboha netýkalo jenom mě, pomohlo by to tady spoustě lidí. A nakonec - právě proto v tomto podnikám, že to považuju za perspektivní směr (snad jediný tady v Brodě) a hlavně si myslím, že zatím tento potenciál zde využíváme tak na 20 %.....
Ano, greenway je velký prvotní zásah do přírody: Pokácet pruh stromů (nemocné i zdravé - stezka bohužel nemůže být slalom). To mě samozřejmě mrzí, ale bez tohoto "ekologicky nešetrného začátku" - bagry, beton, hluk, nákladní auta s kamením - to bohužel opravdu vybudovat nejde. Ale - pak veškerý další provoz je naprosto ekologický a k přírodě šetrný!!! Po dalších x let, jen sem tam nějaká oprava maximálně....
Chci vás Broďáky poprosit - popřemýšlejte o tom, podiskutujte se známými. A třeba sem napiště svůj názor, své vize, nápady, ale i třeba svá pro i proti ohledně těch mých vizí. Jen porovnáním věcí z více úhlů se můžeme posunout v Brodě dál. Moc bych si přála, aby se současná jakási zatuchlost Brodu hnula k lepšímu. A moc bych si přála, aby občané, zejména iniciativní občané, přestali být vnímáni jako otravující přítěž. Jsem přesvědčená, že znovuprobuzením občanské společnosti a obnovením zájmu o spolupráci města s občany a otevřenost vůči nim je jednou z kýžených pozitivních cest, aby se naše město trošku oživilo a vylepšilo. Nevím jak vy, ale já bych si to moc přála.
Hezký slunečný den všem.
Alena Kortanová
PS: Komu se to zdají být ty mé "litanie" dlouhé a blbé, snadná rada: Tak to zkrátka nečtěte. Není to přeci povinné to číst, jestli vás to nebaví...