..... a hned ještě "zatepla" beru v potaz poznámku pana Zahradníka, že věnovat celé tohle diskusní vlákno jen cyklostezce, by bylo málo.
A tak se pustím do toho mého, již dříve avízovaného - náhledu, či vize.
Já tu svou vizi nazývaám pracovně "Tři v jednom. aneb tři mouchy jednou ranou"
.
Co mám na mysli? Cristal.
Cristal je již delší čas bolavé místo Brodu. V době svého postavení (dokončen zkraje 2.světové války) to býval prý třetí nejluxusnější hotel v naší zemi!!! Po zabrání nacisty, pak po roce 1948 nějaký čas sloužil jako velení ŽBS, pak zas hotel, a už roky dlouhodobě chátrá, nevyužíván, je v soukromých rukou nějaké pražské společnosti, a je v inzerci nabízen (dokonce i třeba na Bazoši!!!) za 9 milionů k prodeji.
Já tvrdím - město by ho mělo koupit. Ačkoli těch 9 milionů - to by byl jen začátek. Protože citlivá oprava této státem chráněné památky (je to ukázka funkcionalistické architektury) potřebuje zásadní, a asi velmi nákladnou opravu a přizpůsobení novému účelu.
Ale - tak tedy počítejme:
Na rekonstrukci bývalého výměníku na Jiráskáči na knihovnu bylo už v rozpočtu jednou vyčleněno 13 a půl milionu. Neproinvestovalo se z toho, pokud vím, nic (a nebo skoro nic - chci říct nic nějak pro občany hmatatelného, viditelného). A umístit knihovnu do tohoto bývalého výměníku? Dnes je knihovna bohužel (díky internetu zdarma) , skoro pořád obležena dost hlučnou a málo přizpůsobivou skupinou mládeže - VŠECH odstínů pleti - i zcela bílých, ať nejsem označena za nějakého rasistu, jímž skutečně nejsem.
Knihovnu JE potřeba jak modernizovat, tak i přemístit odsud na vhodnější místo. Je však bývalý váměník tepla za paneláky na Jiráskově nábřeží místem vhodným? Já tvrdím - není. Už teď bývá obležen málo přizpůsobivou částí mládeže, je to tu docela "zašité" na to, aby tady zkrátka hulili apod. Městští strážníci tam myslím byli už x krát a lidé bydlící v tom paneláku vedle, co jako takřka jediní na to denně vidí by myslím mohli vyprávět...
Mám teno názor a vizi: Vezměmě těch 13 a půl milionu na knihovnu, a kupme Cristal. Za těch 9 milionů, a čtyři a půl milionu z toho už hned zůstane na rekonstrukci.
Ano - pochopitelně - těch investic tam bude potřeba dát řádově desetkrát tolik: 50 milionů na rekonstrukci Cristalu, je můj zcela laický odhad. Ale uvažujme: Za těch 4 a půl milionu udělat hned ty nejdůležitější záchranné práce. No a pak hledat i další zdroje - třeba dotace (je to státem chráněná kulturní památka!!!). A vždyť se to nemusí udělat jedním rycem - vše najednou. Za těch 4 a půl milionu by se to, doufám "stabilizovalo" - zabránilo zatékání a haváriím apod. A pak by se to postupně mohlo rekonstruovat.
A využití? Celé jako hotel - to v dnešní době nelze, to je zabité. Chybí parkování těsně u něj a je to nad nejrušnější brodskou křižovatkou - každý turista přeci raděj půjde do nějakého menšího klidného penzionu s posezením v přírodě a krásným výhledem (např. splzovská Formanka - myslím tu část naproti restauraci - penzion, s velkým parkovištěm, a s okny a východem na jih přímo k Jizeře, klídek, stolky pro kafe, sluníčko, pohled na krásnou řeku a přírodu...)
Ale docela tu myslím v Brodě chybí slušná ubytovací kapacita pro celý autobus turistů (jak to běžně používají cestovky). Zkrátka - 45 turistů najednou tady v Brodě pokud vím, nemá na slušné a v jedné budově realizované ubytování šanci. (Teď mě napadlo - - - možná nedávno rekonstruovaný Hotel Veselý? Opradu teď nevím, zda by pojal celý autobus, zkusím zjistit).
No zkrátka - to jedno patro nebo jeho část by se mohlo nechat právě pro takovéto ubytování zájezdů. Vźdyť to tam je skoro "hotové" - dloulůžkové pokoje s příslušenstvím, před 4 lety tam šlo veřejně nakouknout, byla jsem tam.
Ano, vím, bylo by to spíš ubytování nárazové (léto, Skleněné městečko kdy tady penziony praskají ve švech). Ale věřím a tvrdím - mělo by to být mírně ziskové. Asi žádný "vejvar", ale náklady, údržbu (té "hotelové" části + aspoň malý zisk by to mělo podle mě šanci dlouhodobě vykazovat.
No a tedy v jednom patře - s tou nádhernou centrální společenskou prostorou - knihovna. Vždyť do knihovny chodívají lidi spíš pěšky (tudíž nevadí, že u Cristalu není parkování) a je to pro všechny brodské čtenáře v centru - skvěle u ruky.
No a v části Cristalu - vybudovat novou Základní uměleckou školu. Místo té, ve které dnes už léta nejen děti, ale i učitelé trpí plísněmi na zdi apod.
Ano, vím, že se snad chystá přesunutí ZUŠky na intr sklandy. Nevím přesně, v jaké je to fázi. Ale intr sklandy je majjetek LB kraje. A k předělání na ZUŠku se musí i toto nákladně přizpůsobovat, rekonstruovat. Proč má naše město investovat své prostřednky pro svou - městskou - ZUŠku "do cizího" - byť je to LB kraj, když by mohlo investovat do přeměny části Cristalu v ZUŠku - tedy (ovšem po koupení Cristalu do majetku města) "do vlastního"?
No a tím mám vizi Cristalu a jeho naplnění jaksi "skoro hotovou". Kromě tedy přízemí, kde je dnes vietnamskká tržnice. Nic proti ní - taky jsem tam párkrát nakupovala. Ale přeci prostor na náměstí si zaslouží něco reprezentativnějšího, ne???
Pokud by byl Cristal v majetku města, tak doporučuji: Přízemí reprezentativně (s pomocí architektů) zrekonstruovat a pronajmout někomu - ovšem s výhradou v pronajímací smlouvě, že zde bude provozovat prodejnu výhradně brodského skla (žádná Čína, jako to s bolestí v srdci vidím v jabloneckých prodejnách bižuterie, bohužel...
). Dát nájemci nějaký spíše symbolický nájem (nemyslete si, ono to na žádné zbohatnutí moc není - zrovna tento typ podnikání dnes). Ale - město by mělo díky tomu prodejnu s typckými zdejšími regionálními a já upozorňuji, že pořád špičkovými!!!) výrobky. Mohla by to být zároveň třeba i prodejna - galerie uměleckých děl místních sklářských špiček - typu Břetislav Novák mladší, díla Studia Lhotský, díla celé rodiny Olivových (skoro by se dalo říct úžasné sklářské dynastii - v tom nejlepším slova smyslu).
A místní drobní výrobci - živnostníci (figurkáři, rytci, navíječky vinutých perlí, šperkaři atd.) my měli vhodnou možnost odbytu. Třeba i do komise, to by pro nájemce - provozovatele bylo plusem (nemuset v tom mít statisíce vlastních peněz pevně vázané - a někdy skoro nadlouho "utopené" ve zboží ). Díky tomu, že ten obchod by byl zde + ti výrobci také zdejší, tak pro obě strany je to pohodlné a snadno hlídatelné. Ne jako když máte své zboží v komisi na druhé straně republiky, a náhle se prodejce přestane ozývat , a třeba i zkrachuje a vy coby výrobci přijdete nenávratně o vyrobené znboží a peníze - toto je poznámka z praxe, bohužel.
Teď už v duchu slyším své názorové oponenty - áááá, Kortanová se chystá si to od města pronajmout, a chystá si pro to živnou půdu....
Nikoli, nic takového neplánuji. A píšu sem tento svůj nápad i přesto, že v podstatě "škodím sama sobě " - takový obchod na náměstí by pochopitelně konkuroval tomu mému současnému při minimuzeu, který (společně s prodejnami Detesku a DTglasu) tady chybějící obchody s místním sklem supluje. Já myslím - - - uživili bychom se přeci dál všichni. Ono pokud by bylo povědomí - v Brodě jde koupit krásné, jnde nevídané místní sklo, tak když už sem někdo cíleně přijede (a toto by byl ideální tahák právě i pro bohatší cizince - turisty i obchodníky), tak by si pak - jak mám zkušenost - obešel všechny místní prodejce skla, když už by tu jednou byl. Profitovali bychom z toho všichni - nejen výrobci a prodejci skla, ale i místní restaurace, kavárny cukrárny. Vždyť ty tady houfně mizí a krachují, bohužel, na místních lidech, v týdnu v práci kdesi pryč, toto nejde uživit.
Tak dost pro dnešek, už jsem vám všem těch písmenek nasypala do hlavy až-až.
prosím, popřemýšlejte o tom, přidejte se do diskuse, přidejte své postoje, postřehy, nápady, kritiku, vždyť v takovéhtp diskusi přeci mohou vykrystalizovat nosné nápady a vize pro naše město. Vždyť nám to mnohým srdce trhá, jak to tady v Brodě leccost stagnuje a upadá..... udělejme s tím něco, a já tvrdím - udělat a zlepšit TO JDE.
Hezkou neděli všem
Alena Kortanová