Dobré jarní dopoledne všem.
Na Facebook na profil spolku Trávnice, zapsaný spolek, vkládám postupně historické i současné fotografie jednotlivých oblastí Trávníků a Malého náměstí. Rozvinula se tam konstruktivní diskuse ohledně možných řešení.
A až doděláme webovky spolku Trávnice, bude totéž a mnoho dalšího přístupného na nich. Kdo máte zájem a možnost, nakoukněte tam a napište svůj názor a představu.
Rozhodně neprosazuji, aby bylo úplně vše nekompromisně vydlážděno, podobně jako nám byla podsouvána "jediná možná varianta řešení" - zaasfaltovat.
Myslím, že je velmi přínosné, když se do debaty o vzhledu a řešení této části města vloží co nejširší okruh laiků i odborníků. Čím více názorů, tím komplexnější podklady pro nalezení nejvhodnějšího řešení. Proto prosím - pišme, diskutujme, nebojme se vyjádřit svůj názor.
Nejlepší by bylo prodiskutovat jednotlivě konkrétní ulice a zákoutí, jak to udělat, aby řešení bylo estetické, citlivě zapadající do památkové rezervace a zároveň bezpečné pro chůzi a někde i pro jízdu, v souladu se stanoviskem památkářů, hygieny, dopraváků a dalších příslušných institucí.
Samozřejmě nelze opomenout i finanční stránku. Myslím si, že nikdo z nás z Trávníků nechce, aby byly kvůli regeneraci Trávníků okleštěny nebo dokonce zastaveny další potřebné městské projekty (například přesunutí ZUŠky a knihovny). Jsem přesvědčená, že když bude dobrá vůle a součinnost všech - vedení města, městských úředníků, našeho spolku Trávnice i jednotlivých občanů, i to finanční řešení se najde.
Zároveň kategoricky odmítám na zastupitelstvu prezentovaný postoj - tak se rozhodněte, co je pro vás priorita: Mít opravenou kanalizaci nebo mít parádičku na povrchu? A byla to otázka čistě řečnická, protože jedním dechem bylo hned dodáno, že pokud se nám tedy asfalt nelíbí, nebudeme mít nic - ani tu kanalizaci, protože to při nesouhlasení s asfaltem SČVAK na bůhvíjak dlouhou dobu odloží a ani tu kanalizaci neopraví.
Oslovila jsem s problémem regenerace Trávníků několik krajských politiků, dále poslanců majících vztah k našemu regionu, Ministerstvo kultury, regionální tisk, podobné spolky a další orgány a organizace, které by nám mohly pomoci radou, finančním příspěvkem, zkušenostmi. Někteří mi velmi rychle a ochotně odpověděli a jak je vidět, mají o věc zájem. Od dalších odpověď teprve čekám, ale je to vlastně teprv pár dní.
Kde to půjde, vstoupím s nimi do jednání. To mi v dnešní době jako občanovi v demokratické společnosti nemůže nikdo zakázat.
Výsledky a zkušenosti budu dávat sem průběžně na webovky města, na Facebook zapsaného spolku Trávnice i na Facebook svůj a až budou hotové webovky Trávnice, tak i tam.
Na netu si najdu různé dotační tituly a možnosti, oslovím lidi, co se dotacemi profesionálně zabývají. Dotační možnosti pro příští rok nejsou teď moc jasné, takže můžeme být možná i příjemně překvapeni. Něco se jeví nadějně třeba i pomocí Norských fondů. Věřím, že při intenzivní snaze, i ty finance se do příštího roku podaří najít.
Na Trávníkách žiju od dětství a chci žít dál. Ti, co četli mou knihu, myslím chápou, jaký mám k této historické brodské čtvrti vztah. Chci udělat pro jejich regeneraci maximum, Trávníky si to zaslouží.
Z let, kdy jsem vedla firmu s 5 - 20 zaměstnanci, mám bohaté zkušenosti s úřady a institucemi. Je to tam jako kdekoli jinde v lidské společnosti: Natrefíte na lidi ochotné, odborně zdatné a vstřícné, pak velkou škálu mezi, a na druhém konci na lidi arogantní, neochotné a pouze nařizující.
Dávno vím, že lze leccos prosadit, změnit nebo zlepšit, i když úřady kategoricky tvrdí, že to nejde a ohánějí se paragrafy a ostatními institucemi. Mám vyzkoušené, že když si dám tu práci a příslušné paragrafy si pečlivě nastuduji (je možné je najít na netu pomocí několika kliknutí) a kontaktuji další odborníky a instituce, co mají k tématu co říci, (i ty lze najít pomoci pár kliknutí), že to, co "rozhodně nejde", nakonec normálně jde. A to upozorňuji - bez nějakých úplatků nebo podobných křivých cest.
Věřím, že dobrá věc se nakonec podaří. Děkuji všem ochotným za jakýkoli tip, pomoc či podporu.
Alena Kortanová