Dobrý den všem,
vykácení stromů před sklandou je opravdu dost nešťastné rozhodnutí. Na jedné straně to ještě jde - zůstaly tam dva vzrostlé stromy. Ale na té druhé straně je teď sklanda jak nahatá...
Myslím, že avízované zasazení keřů to aspoň trochu vylepší. Škoda, že i na druhé straně nebyly ponechány aspoň dva vzrostlé stromy. Po dosazení keřů pod tyto stromy mohla sklanda vypadat opravdu pěkně.
Jenže - teď už je pozdě, ty padlé (a většinou zdravé) stromy tam už nikdo zpátky nepřilepí....
Pozemek je sice krajský, ne městský, a rozhodnutí je prý pana ředitele sklandy, ale myslím si, že i takovéto zásahy na "cizím" pozemku by měly být s městem projednány....
Ale zpět k tématu Komise pro vzhled města.
Zřídilo ji minulé vedení a aktivně s ní tehdy spolupracovalo. Nynější vedení ji sice ponechalo (na rozdíl od Osadních výborů), ale mám pocit, že ji tak nějak nechává "dožít". Komise nedostává od města informace, které by měla. O hrozícím zaasfaltování Trávníků nevěděl nikdo nic, ani komise, dokud tato informace neunikla na veřejnost přes nesouhlasící památkáře.
O provizorní dlažbě na Malém náměstí se také občané i samotná Komise pro vzhled města dozvěděla v momentě, až kdy se tam začalo kopat.... Tedy prý s jednou, zvláštní výjimkou: Jeden člen komise to provizorní dláždění rynku městu projektoval. Nicméně, prý se pak na zasedání komise také divil, cože se to na rynku děje......
Je něco divného ve státě dánském.....
Řekla bych, že spousta věcí tu má stále stejného jmenovatele, a tím je transparentnost. Nebo spíše NEtransparentnost.
Tady v Železném Brodě je poměrně dost lidí, kteří rádi, ochotně a zdarma pro své město ledacos dělají. Jenže v posledním roce a půl o to nějak vedení města nemá zájem, takový je můj názor.. Přijde mi až neuctivé, když práci dobrovolníků nejen aktivně nepodporuje, ale když jim odstřižením od základních strategických informací v podstatě brání ve smysluplné činnosti.
Nedivím se, že pan Hromas, ale i jiní členové této komise si připadají divně. Na mě to tedy působí nějak v tomto smyslu: Dobrá, tak tu Komisi pro vzhled města rušit nebudeme, to už by bylo (po Osadních výborech) příliš do očí bijící. Nechme je, ať si tam něco čudlají, když tedy chtějí, ono je to časem přestane bavit samo.
Chtěla bych apelovat na členy komise, ale i na ostatní občany: Nevzdávejte to. Má to smysl. Vždyť je to přeci NAŠE město. Žijeme tu, a budeme žít dál, jaké si to uděláme, takové to budeme mít. Nenechme se společně otrávit až k rezignaci a nezájmu.
Je velká škoda, že si přístup k informacím dnes spíš musíme vybojovat. Vždyť přeci každé vedení města by mělo s dobrovolníky jakéhokoli typu (ať už zmíněná komise, nebo třeba spolek Trávnice) aktivně a ochotně spolupracovat. Nerozumím tomu a je mi z toho smutno.