Mám pocit, že se nám diskuse v Brodě nějak zasekla. Že by nebyla potřebná? Dovoluji si nabídnout malou inspiraci:
Bývalá ředitelka a dobrá duše Krajské vědecké knihovny v Liberci Věra Vohlídalová, publikovala v Našem Liberci mj. svůj názor na povolební situaci ve městě, v němž mj. praví:
Patřím k angažovaným občanům tohoto města už hezkou řádku let. Máme za sebou volební kampaň, probíhají povolební jednání a je kolem toho hodně rušno.
Nezúčastňuji se aktivně emocionálních, kromě výjimek, hlavně anonymních diskusí na sítích internetu. A to proto, že četbou některých příspěvků mě jímá až úzkost z řevnivosti a zlobných výroků diskutujících. To není výměna názorů. Na to nelze reagovat. Překvapuje mne, co nepěkných výpadů vůči některým osobám jednotlivých seskupení, co uspěli ve volbách, se ti, kteří účastníky povolebního vyjednávání nejsou, dopouštějí.
Každý z nás voličů máme nějaký názor, jak bychom to řešili, jaká máme přání. Ale my nejsme ti, na kterých nyní leží odpovědnost.
Dokáži si přeci představit, jak těžké je hledat řešení pro klidné a stabilní vládnutí a dobrou správu našeho města. A to v situaci, kdy jsme my, voliči, rozdali hlasy tak nejednoznačně. Ač je to pro nás těžké, je už na čase dát těm, kteří jednají a vzali na sebe odpovědnost, hlavně klid a čas i moudrost a předvídavost na hledání cesty, která bude schůdná i pro nás, občany. A to bez ohledu na naše vlastní empatie nebo antipatie.
Moudrá slova, se kterými zřejmě všichni zastupitelé souhlasili, ale jsou moudrá i pro voliče?
Vybírám z diskuse např.:
1. Věrko, diskuse na internetu nebývají vzorem zdvořilosti. Přesto si dovoluji tvrdit, že diskuse na zdejších stránkách, ač většinou anonymní, není ani zdaleka tak hrozná, jak píšeš. Naopak lze říci, že jde o celkem věcnou a užitečnou výměnu názorů bez nepřijatelných invektiv. Dovoluji si s tebou nesouhlasit - myslím,že voliči rozdali hlasy celkem jednoznačně. Problém je v tom, zda ti, kteří "jednají a na sebe vzali zodpovědnost", jsou opravdu tak " moudří a předvídaví" , jak předpokládáš, a zda jednají bez ohledu na své "vlastní empatie a antipatie."
2. Vážená paní Vohlídalová. „Ale my nejsme ti, na kterých nyní leží odpovědnost.“ S tím samozřejmě nemohou souhlasit. Pokud opravdu občanská společnost chce zastupitelskou demokracií, tak by asi bylo dobré se shodnout s politiky na jejím hlavním smyslu. Hlavní smysl rozhodně, podle mého názoru, není v tom, že po jakýchkoliv volbách spoluúčast široké občanské společnosti končí, byť by se to politikům jakkoliv líbilo. Někde jsem napsal, že je naprosto nezbytné, aby zaměstnavatel (občanská společnost) zastupitele neustále, důsledně a razantně směřoval k jedinému cíli, tj. prospěch co nejširšího spektra občanské společnosti a nikoliv politických stran či jejich představitelů. V tom také spatřuji jedinou a správnou cestu, jak vytěsňovat z politiky zvyklostní postupy, jako je mj. korupce a klientelismus. Mám proto pocit, že naopak my jsme ti, na kterých leží mnohem větší odpovědnost nežli na zvolených politicích.
3. Dobrý den, nemám v úmyslu se nadále zapojovat do diskuse, udělám to jen pro tyto dva příspěvky.
Neměla jsem vůbec v úmyslu tu nějak mentorovat. A už vůbec ne bránit výměně názorů, ale tahle tady mi nepřipadá smysluplná, protože neproduktivní právě pro tuto danou chvíli povolebních jednání
Nějak si nerozumíme. Ano, odpovědnost kontrolovat zastupitele máme a velkou a stálou, my všichni. (Ne všichni tak činí a řeší si to v hospodách nebo dští zlobu anonymně na sítích internetu). Trochu na to zapomínáme, když už je sestavena "vláda" města. Proč se se svými názory a tipy na řešení neobracíte třeba i tady na webu přímo na ty, kteří na 4 roky na sebe tu odpovědnost od nás voličů vzali a nyní prostě musí hledat cestu k sestavení koalice a ujmout se správy města. Nemyslím si, být ve fázi jednání, že by se mi chtělo číst to množství útočných "doporučení" a výlevů anonymních jedinců. Jakékoli rady a názory od těch, kteří mají zájem věcem veřejným dopomoci k smysluplnému rozvoji by mohly pomoci při rozhodování. Ty jsou podepsány! vím potom, kdo se mnou "mluví" a o co mu jde. Škoda jich, tady se ztrácejí a adresáta často nenajdou..... A tak jsem tu vyslovila jen to, co si myslím a jak konám já.
Přeji všem pěkné dny. Věra Vohlídalová