Dobry den, neciitim nijaky sentiment, ale ani kocovinu s timto vyrocim Spis mne napada trochu aritmetiky pro porovnani - pri pohledu na historii at jiz celostatni: 1918 + 25 = 1943 (!) 1968 + 25 = 1993... nebo lokalni: 1645 + 25 = 1670, 1965 + 25 = 1990, 1990 + 25 = 2015. Roku 1943 nebylo uz proc vzpominat na Habsburky (a boj proti nim) roku 1993 ideje obrodneho procesu z jara 1968 jiz davno vyprchaly. Atd. Mimochodem, pouhych cca 25 let po skonceni nicive 30ti lete valky byla v Brode postavena nova, krasna drevena radnice, ktera pak vydrzela dalsich 220, tedy skoro 9 x 25 let. Zeleznice z Pardubic do Liberce byla postavena za rok tedy za mene nez 1/15 casu, behem ktereho se pripravuje Greenway Jizera z Turnova do Semil. Atd. Mimochodem, neslo by tu pozorohodnou drevenou vez http://www.fotohistorie.cz/Liberecky/Jablonec_nad_Nisou/Zelezny_Brod/Zelezny_Brod_-_namesti/Default.aspx nekdy v budoucnu replikovat - at jiz jako stylovou (mozna lehce kycovitou, zato ale atraktivni pro navstevniky) vyhlidku nad mestem nebo - treba - jako artefakt v budoucim parku kolem Exathermu apod. ? Treba by Operacni program Severovychod nejaky milion i na takovouto nemoderni vyhlidku prihodil - a nasla by se i firma, at jiz zde nebo nekde na Podkarpatske Rusi, ktera by takovou drevenou konstrukci zvladla
Vše o Železném Brodě
25 let svobody a demokracie?
Předmět: 25 let svobody a demokracie?
Předmět: 25 let svobody a demokracie?
Dobrý uplakaný podzimní den. Za pár dní si připomeneme 25. výročí tzv. sametové revoluce a tak mne napadlo, jestli existují v Železném Brodě dokumenty či fotografie z těchto přelomových dní. Vzpomínám, že od 17.listopadu po masakru na Národní třídě pochodoval Brodem průvod zvonící klíči a provolávající hesla. Bylo nás den ode dne víc. Vidím dodnes, jak se nejedna záclona v okně rychle pohybuje nebo jak horlivý fotograf fotí jako divý. Ten ale fotky zřejmě nenabídne. V den generální stávky 27.11.1989 bylo náměstí v Železném Brodě plné a tam jsem poprvé okusil onen sladký pocit bezmezné svobody a radosti, když jsem dostal, shodou okolností, možnost oslovit lidi z balkónu radnice neformálně, podle mého vědomí a svědomí. Odměnou byl nefalšovaný a zavazující potlesk přesně v místech a pasážích, které byly do té doby naprosto tabu. Proč to vzpomínám. Ono všechno souvisí trochu se vším a mám pocit, že ty naše cesty posledními 25ti lety nebyly vždy rovné, sem tam se klikatily a některé se ukázaly jako slepé. Dovolím si poukázat na jednu, která je, podle mého názoru, když ne slepá, tak alespoň zmatečná.
Někteří politologové tvrdí, že se v naší politice příliš personifikuje, že voliči, osobám přikládají mnohem větší význam nežli programům. Osoby prý přicházejí a odcházejí, programy zůstávají. Mají zřejmě pravdu, protože mně také daleko víc vadí osoby, nežli programy politických stran a hnutí. Chování a vystupování politiků, je příčinou mé zmatenosti. Téměř všechny volební programy jsou pro mne, svým způsobem, průhledné a přijatelné, na rozdíl od politiků. Volební programy politických stran a hnutí totiž představují a ctí mnoho hodnot. Nejsem však vůbec sto, je většinou následně identifikovat v práci a stylu jejich představitelů. Nejsem tak nějak schopen přes nejednu samolibost, škodolibost, nesnášenlivost, vychytralost a sebestřednost vidět toleranci, morálku, schopnost, čest a moudrost. Nevím ani jak zařídit, aby odcházeli výhradně osoby a programy zůstávali i když jsem zkusil, kromě komunistů, volit za uplynulých 25 let nejeden rádoby demokratický subjekt. Jak říkám, jsem poněkud zmatený, ale stále ještě volič.
Pěkný státní svátek.
Zdeněk Hromas
Někteří politologové tvrdí, že se v naší politice příliš personifikuje, že voliči, osobám přikládají mnohem větší význam nežli programům. Osoby prý přicházejí a odcházejí, programy zůstávají. Mají zřejmě pravdu, protože mně také daleko víc vadí osoby, nežli programy politických stran a hnutí. Chování a vystupování politiků, je příčinou mé zmatenosti. Téměř všechny volební programy jsou pro mne, svým způsobem, průhledné a přijatelné, na rozdíl od politiků. Volební programy politických stran a hnutí totiž představují a ctí mnoho hodnot. Nejsem však vůbec sto, je většinou následně identifikovat v práci a stylu jejich představitelů. Nejsem tak nějak schopen přes nejednu samolibost, škodolibost, nesnášenlivost, vychytralost a sebestřednost vidět toleranci, morálku, schopnost, čest a moudrost. Nevím ani jak zařídit, aby odcházeli výhradně osoby a programy zůstávali i když jsem zkusil, kromě komunistů, volit za uplynulých 25 let nejeden rádoby demokratický subjekt. Jak říkám, jsem poněkud zmatený, ale stále ještě volič.
Pěkný státní svátek.
Zdeněk Hromas