Dovoluji si dnes okopírovat ještě jednou slova našeho pana starosty .
Je to tak často: stále si stěžujeme, i když se vlastně nemáme vůbec špatně. Doporučuji skeptikům článek Hospodářských novin. Železný Brod z něho vychází jako město s největším počtem podnikatelů na obyvatele. V kombinaci s nízkou daní z nemovitostí, nízkými nájmy v městských bytech, celkem vysokou průměrnou mzdou (!) je naše město příjemným místem nejen pro podnikatele. Připomnělo mi to ocenění z minulého roku: Město pro byznys 2013.
To je citace pana Jakubičky.
No a já se chci zeptat na to nízké nájemné. Dle stanov města byt můžete získat pouze obálkovou metodou. Tj. Kdo dá víc tak má byt. Ke každé obálce je potřeba přidat 500 Kč , když byt nevyhrajete peníze se vám vrátí. V případě že vyhrajete za danou obálku 500,- Kč zůstává městu. Cena na metr se pohybuje různě od 53 do 68 Kč za metr . Nejčastější částka je kolem 60 Kč.
Když vezmeme byt 3+1 v paneláku na Jiráskově nábřeží má započitatelnou plochu 81,45 m2 x 60 Kč což je zhruba onen průměr obálkové metody dělá čisté nájemné 4887 Kč .
Aby jste byt získali nejste ještě u konce – Zaplatili jste 500,- za obálku nyní musíte složit ještě kauci na 3 měsíce : 3x 4887,- Kč 14661,- Kč + ještě musíte zaplatit kauci na služby za každou osobu, která se s vámi bude stěhovat 2057,- na měsíc tj 6171,- Kč za osobu.
Budu brát to že do 3+1 se stěhuje rodina 2 dospělí a 2 děti takže ke kauci na nájemné 14661,- Kč si připočítejte 24684 Kč – takže než se nastěhujete dáte kauci 39.345,- Kč + 500,- Kč za obálku. Sečteno a podtrženo než se rodina do bytu nastěhuje musí dát 39.845,- Kč. _ Kauce se Vám sice vrátí, ale až byt opustíte , takže třeba nikdy .
Může mi pan starosta říci – kde je to levné nájemné v městských bytech? Já se vůbec nedivím, že kdo může ten uteče jinam.
Nyní si můžete říct: já nedám více jak 48,- Kč za m2 ,což je minimum. Ano to můžete – kauce za služby zůstane stejná, obálka za 500,- Kč bude také a nakonec za 48,- Kč ten byt stejně nezískáte, jelikož kdo byt potřebuje půjde s cenou nad tuto min. částku.