Přijďte si zasportovat do Panské zahrady

14.07.2022
Přijďte si zasportovat do Panské zahrady
Šachy jsou dnes považovány za odvětví sportu. Pravda, hra v šach není moc fyzicky náročná, avšak na přemýšlení potřebujete také nemálo energie. V této hře totiž nerozhoduje náhoda, ale schopnost a znalost hráčů.

Hra se údajně vyvinula z perské hry šatrandž, ta zase z indické hry čaturanga. Se vznikem šachů se pojí půvabná legenda:

Šachy podle ní vynalezl indický mudrc Sissa ben Dahir. Chtěl tamějšímu králi Šahramovi ukázat, že i se zdánlivě slabými a obyčejnými lidmi je třeba počítat, že i oni mohou rozhodnout bitvu, stejně jako pěšec může rozhodnout šachovou partii. Král byl hrou nadšen a zeptal se učence, co si žádá za odměnu. Očekával tuny zlata a drahokamů, ale namísto toho mudrc žádal „jen“ jedno zrnko pšenice na první políčko šachovnice, dvě zrníčka na druhé, čtyři na třetí, osm na čtvrté a tak dále - vždy na každé další políčko šachovnice dvojnásobek. Králi se nejprve zdála požadovaná odměna příliš malá a mudrc zbytečně skromný, ale... Pohled na šachovnici ukazuje, že počet zrníček z počátku roste zdánlivě velmi pomalu, ale pak se závratně zvyšuje. Mazaný Sissa ben Dahir si tímto nenápadným způsobem řekl o 18 446 744 073 709 551 615 zrníček pšenice, což je mnohonásobně více, než je v sýpkách celého světa.

Pojďte si zahrát zahradní šachy v příjemném prostředí Panské zahrady, které jsou od dnešního dne k dispozici všem zájemcům. Zároveň buďte k figurkám ohleduplní, po vás přijdou další hráči. Pro případné nenechavce dodávám, že pokud nejsou figurky kompletní (král, dáma, 2 věže, 2 střelci, 2 jezdci a 8 pěšců) od černé i bílé barvy, ti další si už nezahrají.

Ať vám to myslí!

 

Milan Bakeš, referent odboru územního plánování a regionálního rozvoje

Zpět