Ad Milan Tribuček
Vaše odpověď má v sobě hned dvě základní chyby v postupu úvah, protože jednak špatně rozlišuje a jednak uvádí nepodložená tvrzení.
a) Hráč fotbalu, lyžař, horolezec, kanoista atd. ohrožuje sám sebe popř. spoluhráče, kteří stejně jako on vědomě přijali nebezpečí, která příslušný sport s sebou nese. Je to čistě jejich věc a jejich volba. Rally však představuje nebezpečí pro lidi, kteří s ním nemají nic společného, jen prostě v postižené oblasti bydlí. Některé ohrožuje přímo na životě a majetku, jiným „jen“ více či méně výrazně komplikuje život. Není proto možné srovnávat rally s fotbalem, kanoistikou apod., protože se jedná o zcela jiný typ ohrožování a nebezpečí.
b) Formulace „podstatně většímu množství lidí se to líbí“ či jinak řečeno „většině se to líbí“ bez opory v jasných datech z průzkumu či referenda je zcela k ničemu. Pokud víte o důvěryhodném a metodicky korektně provedeném výzkumu veřejného mínění, který jasně vyznívá v tom smyslu, že většině obyvatel obcí, kterými rally přímo projíždí, se rally líbí, tak na tento průzkum dejte do diskuse odkaz a tento argument bude mít jistou váhu. Jinak je to argumentačně bezcenná dojmologie, jejíž používání do seriózně vedené diskuse nepatří.
Osobně vůbec nemluvím o tom, kolika lidem se rally líbí či nelíbí, protože prostě nemám k dispozici solidní soubor dat, na jehož základě bych tato tvrzení mohl doložit. Uvádím však řadu problémů, které Rally způsobuje zcela reálně a objektivně, a o nichž proto lze diskutovat naprosto racionálně bez ohledu na to, jaká je (podle všeho asi těžko zjistitelná) pravdivostní hodnota výroků „většině se to líbí“ či „většině se to nelíbí“.
Stejně tak i související etický problém „Je přípustné, aby určitá skupina lidí omezila svobody druhých lidí a ohrožovala jejich majetek, zdraví a život jenom proto, aby se mohla věnovat svému hobby?“ je zcela obecným problémem a lze k němu zaujmout stanovisko (ve Vašem případě je odpověď zřejmě ano je to přípustné, v mém ne) bez toho, že by byla známa odpověď na otázku, zda se to líbí či nelíbí většině lidí.
Ad Tomáš Kobr
Děkuji za upozornění. V mezidobí jsem se to již také dozvěděl, že to je VRC a ne WRC. Nicméně to, že by tu ráda jela RB jsem si samozřejmě ověřoval i na jejím webu. Tyto nápisy pro mne byly pouze podnětem, proč se na ten web dívat