Při návštěvě Malé meditační zahrady u Muzea skleněných betlémů, se mi začaly honit hlavou různé myšlenky. Mám rád principy, nejen v technice ale i v politice a napadlo mne, zda-li volení zastupitelé města nevolili nevědomky špatný princip jeho rozvoje. Je celkem pochopitelné, že zvyk je železná košile, která svírá i když se podmínky diametrálně začnou lišit. Diametrálně lišit, se začaly podmínky v Železném Brodě po roce 2009, kdy byla definitivně ukončena činnost největšího zaměstnavatele ve městě ŽBS, při čemž Kolora skončila o pár let dříve. Tím pádem, přes veškerou úctu k drobným podnikatelům a jejich zaměstnancům, se Železný Brod změnil z průmyslového města na město rezidenční, odkud většina výdělečně činných obyvatel za prací začala dojíždět. Lidé ale, jak se zdá, se s tímto jimi nezaviněným fenoménem dokázali vyrovnat, na rozdíl od jejich volených zastupitelů, kteří, podle mého názoru měli pružně a včas reagovat na diametrálně odlišnou situaci města. Není samozřejmě snadné kočírovat město, které přijde o část daní z průmyslové činnosti a nezanedbatelnou výpomoc ať sponzorskou tak i faktickou.
Nevím jak Vám, ale Brod mne přijde v dopoledních a odpoledních do cca 17té hodiny téměř vylidněný až na malé výjimky. Chybí tu prostě turistický ruch, což pociťují především drobní prodejci. Tím pádem chybí také různá turistická lákadla, včetně předzahrádek a míst, kde si lze v létě pohodlně sednout venku coby turista, odložit batohy, kola, popovídat si a případně se i občerstvit. Ano, děje se tak podle mne dlouhodobě v Avantýře a Stánku na tenise, částečně v hotelu Veselý a restauraci U zvonice, nicméně klasické předzahrádky a turistická zákoutí, tak známé z mnoha měst, zcela v tom našem chybí. Je samozřejmě evidentní, že vylidněné město do pozdního odpoledne nezaplní předzahrádky či turistická zákoutí. Jsou moc prima Sklářské čtvrtky, nicméně mám za to, že Brod by potřeboval podpořit turistický ruch mnohem víc a jinak, nežli jednoročním Skleněným městečkem, Jarmarkem a Sklářskými čtvrtky. Chybí tu jako sůl, podle mne návaznost na cyklotrasu Greenway Jizera, která láká sta tisíce turistů ročně (mimo Železný Brod), dále se neuvažuje o náhradě toboganu, který byl velkým tahákem v letním období a jistě přijdete na další a další, co zde chybí a co by mohlo k atraktivitě Železného Brodu přispět. Pokud však zásadní změnu hospodaření a rozvoje města na základě, nikoliv průmyslovém, ale turistickém, hrubě brzdí nedostatek financí, tak se město pomalu ale jistě dostává, dle mého názoru, do úpadkové spirály. Protože chybí-li finance na cyklostezku, na tobogan na obnovu zchátralé lávky na posílení infrastruktury:
dopravní infrastruktura (pozemní komunikace, vodnícesty, letiště apod.),
technická infrastruktura (inženýrské sítě a technické vybavení území),
občanské vybavení (stavby a pozemky sloužící např. vzdělávání, výchově, sociální péči, zdravotnictví, kultuře, veřejné správě, ochraně obyvatelstva apod.),
veřejné prostranství zřizované nebo užívané ve veřejném zájmu,
nebude samozřejmě žádný přínos z turistického ruchu.
Ono totiž městu moc
aktivit nezbývá, protože jakákoliv výstavba průmyslového
centra je naprosto vyloučena a musí proto vycházet z toho co
zdědilo, tzn. cca 1000 nájemních bytů, opuštěné a nebezpečně chátrající areály
zkrachovalých soukromých fabrik, několik vlastních chátrajících objektů. Přesto
věřím, že zde žije mnoho šikovných a podnikavých lidí, kteří
cítí, že je potřeba urychleně dělat něco i pro „cizí“
lidi - turisty, ve smyslu:
„Železný Brod, město skla a turistiky“
Šťastnou ruku v podzimních volbách a pěkné prázdniny.