Vážení sousedé.
Dnes si připomínáme 28. výročí tzv. „Sametové revoluce“. Vzpomínám si dobře, že od 17.listopadu 1989 po masakru na Národní třídě pochodoval Brodem průvod zvonící klíči a provolávající tehdy ještě protistátní hesla. Bylo nás den ode dne víc. Vidím přesně, jak se nejedna záclona v okně rychle zachvěla nebo jak horlivý fotograf nás fotil jako divý. Od toho jsme však žádný snímek neviděli. Zřejmě fotil pro někoho jiného. V den generální stávky 27.11.1989 bylo náměstí v Železném Brodě úplně plné, tam jsem poprvé okusil pocit svobody a radosti, když jsem jako mluvčí jedné sekce narychlo vzniklého OF v Železném Brodě dostal, shodou okolností, možnost oslovit lidi z balkónu radnice a mohl mluvit podle mého vědomí a svědomí. Odměnou tehdy byl nefalšovaný a zavazující potlesk přesně v místech a pasážích, které byly do té doby naprosto tabu.
Proč to všechno vzpomínám? Protože jsem bohužel nikde v oficiálních sdělovacích prostředcích, včetně ŽELEZNOBRODSKÉHO ZPRAVODAJE, za celých 28 let nezaznamenal žádné vzpomínky, dokumenty, listiny apod. týkající se oné převratné doby Železnobrodské historie. Rozumím tomu, že například komunisti mnoho chuti k oslavám jejich, tehdy relativní prohry, nikdy neměli, rozumím i tomu, že jsou mnozí lidé politikou znechuceni, nicméně věřím pevně tomu, že státní svátek „Den boje za svobodu a demokracii“ má svůj význam a jen málo kdo by se chtěl vracet o 28 let zpět.
Podle mého názoru každá doba přináší zaryté idealisty, stejně jako chytré pragmatiky. Zatím co mnozí idealisté vymýšleli nezištně programy a cesty založené na svobodě, demokracii a tržním hospodářství, mnozí chytří pragmatici si je plnili. „Si je“, mám na mysli vlastní kapsy, což je, podle mého názoru, také jeden z hmatatelných výsledků 28 let kapitalismu v Čechách. Nemám rozhodně ambice už měnit svět, ale přece mi je pár věcí líto. Mám totiž pocit, že memento prázdné fabriky na Poříčí a chátrající bývalý majetek (Crystal, internát atd.) je trochu výsměchem všem, kteří si své město představovali jinak a věnovali tomu nemalý čas. Vím nejde s tím už dnes nic dělat, soukromý majetek je nedotknutelný.
Právě proto si dovoluji vrátit na začátek, kdy ještě šlo dělat mnohé, ale bohužel to pochopili jen chytří pragmatici a zaryté idealisty prostě lehce přejeli, jako v mnoha jiných případech a to jako přes kopírák. Dovoluji si připomenout dobu OF a 17. listopadu, 1989, jak jsem ji viděl a zažil, kterou vlastně už lidé okolo 30ti nemohou pamatovat.
Hledání na Rajčeti:
a) Klepněte na odkaz
b) Otevře se první obrázek alba
c) Po najetí myši se v pravém horním rohu otevře symbol zvětšení +
d) Po zvětšení se v levém horním rohu zobrazí vertikálně posouvací čtecí pole
e) Myší si lze posunem nahoru dolu zobrazovat detaily obrázku.
f) V záhlaví se lze pohybovat mezi obrázky šipkami tam a zpět
http://hrombac.rajce.idnes.cz/Vzpominka_na_17._listopad,_1989_v_Zeleznem_Brode/#foto0111.jpg
Pro případné zájemce delšího počtení o smutném osudu ŽBS, přidávám ještě jeden odkaz.
http://vznik-a-zanik-zbs-zelezny-brod.webnode.cz/vznik-a-zanik-zbs-zelezny-brod/
Těším se se na případné vzpomínky účastníků sisyfovského boje za pravdu a lásku.
Nicméně zdraví a vše dobré přeji všem.
Zdeněk Hromas
Rafanda