Dobry den, koukam na vysledek ankety http://www.zeleznybrod.cz/cz/obcan/aktualne/novinky/z-uradu/vyhodnoceni-ankety-travniky.html predesilam, ze Travniky prochazim jen malokdy, tehle ankety jsem se tudiz nezucastnil a mam jen par obecnych poznamek. Nevim, zda 235 hlasu je hodne ci malo a je jasne, ze by nebylo rozumne danou silnicku ci cestu pokryvat stridave asfaltem ci dlazbou presne podle toho, zda dany usek ziskal v ankete < 49% nebo naopak > 51% hlasu :) Spis by mne zajimala jina vec: kolik lidi vyplnujicich anketu patrilo k dvema znepratelenym stranam "asfalt vsude" versus "kostky vsude" - a kolik vyplnujicich si dalo praci zamyslet se podrobne nad kazdym z 14 uvedenych useku. Pri pohledu na vysledky ankety mam pocit, ze treti skupina moc pocetna nebyla. (V te barevne impozantni zprave o ankete mi tedy chybi jeste to kolecko s procenty hlasujicich: "vsude asfalt" "vsude kostky" apod. :)
A jak je to s anketami o kaceni lip na Jiraskove nabrezi a o nove lavce? Odpoved Mesta by tam mohla byt i mnohem strucnejsi nez v pripade Travniku: kolik lidi se zucastnilo plus nekolik malo vystiznych cisel, z kterych by bylo patrno, co si ucastnici vetsinove preji. Zopakuji muj dotaz na vedeni Mesta k lavce: To, kolik by realizace jednotlivych navrhu lavky stala ma byt pro rozhodovani relevantni, ci nikoliv? V ankete o tom neni ani slovo
V dnesni dobe, kdy internet ma skoro kazdy (a pokud nema, tak mu nekdo z bliznich muze pristup zprostredkovat) bych za administrativne mene narocnou formu jakekoliv ankety povazoval specializovane vlakno treba na tehle diskusini mestske webove strance. Teprve v pripade, ze by "hrozilo" opravdu mnoho set hlasu - teprve potom ma smysl poradat formalni referenda a delat z tech hlasu "vedecky vypadajici" statistiky. Mrknout na 235 prispevku (ono by jich ale v takovem pripade bylo radove min) by nezabralo vic casu, nez se probirat ruznorodymi barevnymi grafy a histogramy a gramotne pisemne prispevky maji na rozdil od anonymniho klikani tu vyhodu, ze si ctenar muze v klidu udelat lepsi obrazek o kvalite argumentace, znalostech a zajmu o tema u jednotlivych diskutujicich. Toto je jedna ze zasadnich vyhod pisemneho stylu komunikace (proti stylu "ustni stret dvou osob pripadne s tretim svedkem/moderatorem") a plati to samozrejme i o ostatnich diskutovanych tematech :)