Starosta Mgr. František Lufinka: Ale teď co jako po nás chceš jako k vysvětlení, v tenhleten moment ?
Zastupitelka PaedDr. Milada Motlíková: Jestli jste k té petici zaujali nějaké stanovisko.
Místostarosta Mgr. Ivan Mališ: Jako my dva?
Zastupitelka PaedDr. Milada Motlíková: Třeba, no.
Místostarosta Mgr. Ivan Mališ: Já na to řeknu asi tolik: Jsou třeba tady samozřejmě úředníci, kteří mohou se k tomu vyjádřit, ale ještě k tomu: Když si přečtete některé příspěvky, tak to není z jejich strany nic jiného než že se snaží se bránit. To, jak jste říkala, že úředník je tady pro občana, tak na druhou stranu platí to, že občan nemá co urážet úředníka. Tam v těch příspěvcích to, tam šlo o to, že výsledná petice těch úředníků je až po několikerých urážkách jejich názorů. Včetně toho, že se snaží té dotyčné osobě vysvětlit, že ona po nich chce některé úkony, které oni zase ze zákona udělat nemohou. A nesmí. A proto se ozvali. Ale jestliže další (není chvíli rozumět).
Zastupitelka paedDr. Milada Motlíková: Chápu, ale aby se na základě toho že někdo vyžaduje věci, které – třeba chápu to, že může urážet, to taky je, tak asi zase úředník by se přes to měl přednést.
Starosta Mgr. František Lufinka: Já si myslím, já si myslím že si v momentě, že uráží ty úředníky jako že si vydělávají hodně peněz a že tam k ničemu nejsou a tak dále, já si myslím, že právo ten úředník má se k tomu nějakým způsobem postavit. Ale proč já bych se z toho z tý pozice starosty měl k těmhletěm věcem stavět, když to je reakce toho člověka, těchto lidí, že byli nějakým způsobem dehonestováni za to že nic nedělají a tak dále, za to, že mají zvednout a podobně a podobně a...
Zastupitelka PaedDr. Milada Motlíková: Takhle: Já třeba bych brala jako přijatelný, to že byste tady na zastupitelstvu řekli: Nezlobte se, ale tady probíhá to a to: Od našich úředníků chce ta a ta dotyčná osoba, chce požadavky, který jsou nepřiměřený, chová se a píše tak a tak. Ale když si pak přečtu že je tam nějaká petice? A to se všichni ti úředníci, co se tam podepsali, nebo nepodepsali, já nevím, nebo někdo to podepsal, tak všech se týkalo to, že je napadla nějakým způsobem? A nebo to už byla nějaká solidarita?
Místostarosta Mgr. Ivan Mališ: Ona ještě, ještě řeknu, ona vystupuje ta osoba nebo lépe řečeno, že ta osoba ty úředníky hodila do jednoho pytle. Hodila je do jednoho pytle. Všichni to nepodepsali, když si spočítáte ty podpisy, že jo, a moment, a já nevím, oni se třeba ohradili proti tomu, že ta osoba řekla, že oni nekonají podle sebe, ale konají na příkaz starosty a místostarosty. Takže, ale já si zase myslím proč by oni nemohli vyjádřit svobodně svůj názor? Zvlášť když jsou takhle skutečně jak říkám dehonestováni. Támhle se hlásí (ukazuje na vedoucí stavebního odboru Bryknarovou).
Vedoucí stavebního odboru Iva Bryknarová: Já bych se k tomu chtěla vyjádřit, paní doktorko Motlíková, protože tam jsem podepsaná pod tím.To diskusní fórum je veřejný, to víte, může se tam vyjádřit úředníci, občani. Když paní Kortanová neustále vyžaduje nějaký informace, protože to zveřejňuje dokolečka, každej tejden o víkendu sepisuje nějaký sáhodlouhý litanie, přečtěte si to příště pořádně, pochopíte proč jsme to udělali. My jsme to udělali proto, že už odmítáme s ní diskutovat na téhle úrovni. Sama jste to ze začátku říkala, že když přijdete a něco chcete, tak že tu odpověď dostanete. Myslím si, že tuhle zkušenost má 90%, 99% zastupitelů, pokud přijdou s normálním návrhem a s normální věcí. Paní inženýrka Kortanová je bohužel nemocnej člověk, jo, a nás to opravdu nebaví a nebudeme se tím diskusním fórem zabývat a nebudeme jí na nic odpovídat To byl ten výsledek. Jestliže to vás někoho zajímá, čtěte si to, diskutujte s ní, raďte se s ní, zveřejňujte to všechno dokolečka, ale to není podstata naší práce a nebudeme se tím opravdu zdržovat.
Starosta Mgr. František Lufinka: Já na to ještě zareaguji, já jsem odpověděl na některý věci paní Kortánový a v tenhleten moment z toho vzešly další tři kauzy, který nemají řešení. Takže to není stav, že odpovíte, protože to není podle jejího, jak si to představuje, z toho jsou další tři věci které se mají řešit dál a dál , to nemá konec, jako jo. Jako teď jestli víte se to projednávalo na krajském zastupitelstvu a zase je to špatně, tam totiž se nedoberete žádnýho výsledku. Já jsem, my jsme, já se tam v tom příspěvku zastal, že si myslím, že tak to takhle není, že ti lidi pracují kvalitně a dobře, ale to bylo zase špatně, takže to nemá, v ten moment se nedoberete žádného výsledku tak, aby to bylo k něčemu dobře, když to nebude podle jejího. Tak to nemá cenu potom na to reagovat.
Místostarosta Mgr. Ivan Mališ: Já bych ještě řekl na obranu úředníků to, že loni když jsme dostávali cenu Město pro byznys, tak bylo řečeno, že v loňském roce udělali anonymní anketu v tom slova smyslu, že ta společnost, která tu soutěž pořádala tak anonymně telefonovala nebo psala emaily pod smyšleným jménem a chtěla aby úředníci (chvíli není rozumět) měřili čas, dali nějaké úkoly a podobně. Bylo to jedno z hlavních hodnotících kritérií. A my jsme byli skutečně v té Praze přímo výslovně pochváleni, že úředníci města Železný Brod odpovídají rychle a kvalitně a proto je to potom takové jakoby smutné, že dochází k těmhletěm věcem.
Zastupitelka PaedDr. Milada Motlíková: A to já jsem právě na začátku řekla, že kdykoli já jsem něco potřebovala tak vždycky mně bylo zodpovězeno všechno k mý spokojenosti, ale fakt třeba pro mě, z tohoto našeho pohledu, je to začarovaná věc, já bych ráda řekla (chvíli není rozumět).
Starosta Mgr. František Lufinka: Já k tomu řeknu, bylo by paradox to, že třeba ty dotazy těch, tý společnosti, která to nějakým způsobem dělala, tak to byly dotazy kontraproduktivní, které vlastně žádaly věci, které se nesměly poskytnout a myslím že ti úředníci se toho zhostili natolik dobře, že odpověděli že některý věci poskytnout nemůžou a tak dále. Já si pořád myslím, že diskuse v tenhleten moment není to, čím by se mělo zabývat zastupitelstvo. Nezlobte se na mě, jako diskuse je volně přístupnej, diskusní fórum, který buďto někdo může číst nebo nemusí, do toho diskusního fóra se někdo může přihlásit. A nevidím v tom nevidím vůbec žádnej problém a nevidím v tom proč jako by to mělo projednávat zastupitelstvo, to v žádným případě.
Zastupitel a bývalý starosta André Jakubička : A já to vidím zase jako problém (chvíli není rozumět) ... to, že někdo ze zastupitelů to takhle může uchopit. A mimochodem, Město pro byznys – tohle ocenění jsme získali už tenkrát i my a když nám vysvětlovali proč, já jsem se o to dost zajímal, tak vlastně jeden z největších důvodů bylo to, že máme my oproti ostatním městům větší počet strážníků než ostatní (smích) u té sekce veřejné správy. To tam opravdu hrálo ohromnou roli. Tím nechci teď snižovat počet strážníků nebo něco podobnýho. Určitě ne, je dobře, že je máme v tomhle počtu. Já jsem nečetl to diskusní fórum nějak větu od věty, ale nenašel jsem tam jedinou urážku. Nikoho. A proč byste se měl k tomu vyjadřovat, pane starosto, protože podle zákona o obcích jste v čele úřadu, celého úřadu, takže -
Starosta Mgr. František Lufinka: Ale diskusní fórum není ve svý podstatě to, že bych já měl odpovídat. Když bude dotaz, písemnej, se všemi náležitostmi, tak odpovím. Ale já jsem jako v momentě že jestliže tam je, když to řeknu blbec a podobně a tak nemám důvod abych to diskusní fórum v tenhleten moment četl.
Zastupitel a bývalý starosta André Jakubička: Takový slovo jsem tam neviděl.
Starosta Mgr. František Lufinka: Tak to tam je jako, a ještě různý jiný tam jsou.