jsem asi stále naivní člověk, neboť žasnu, co se dá z mé poctivé odpovědi na dotaz pana Zahradníka vyrobit za počínající „kauzu“.
Napřed ale to podstatné a pro zopakování: Jednáme s panem starostou Koberov tak, abychom ložisko vápence Koberovy dostali do takového právního stavu, který by co nejvíc znesnadňoval případnou těžbu v nejbližší době (není míněno příští rok, ale na další desetiletí). Nejednalo by se o žádný velkolom (s pojmem megalom jsem se nikdy, s dovolením, v geologických kruzích, ani při zkouškách z geologie nebo geomorfologie, nesetkal), kvalita vápence je v jiných částech kraje a republiky daleko lepší (to je právě na podrobnější vysvětlení v okruhu kvalita suroviny a její zásoby). Navíc v minulosti značná část obyvatelstva obou obcí s těžbou nesouhlasila. To vše spolu s dalšími důvody nás vede se starostou Koberov k výše popsanému jednání. Nemohu konkrétně odpovědět na některé náměty panu Zahradníkovi, např. časový plán dobývání, odvoz suroviny, protože to nevím. Ta jednání se vůbec v tomto bodu nenacházejí. Obávám se, že to je otázka na případnou dobývací firmu. Silnice pak hraje významnou roli z toho důvodu, že se ložisko nachází po obou jejích stranách.
Teď k některým výrokům: nic jsem nikde nepsal s tím, že jsou to tajné informace. To jste si vyrobili Vy sami. Přesto, když už jsme na to narazili - některé věci ve spisech České geologické služby o konkrétním ložisku skutečně mohou být tajné, je to moje vlastní zkušenost. Zde nic takového nevím a předpokládám, že tomu tak nebude, jestliže v minulosti měl o ložisko zájem zahraniční těžař. O zájmu vojenské rozvědky také nic nevím, nikdo z jednajících se mi nepředstavil jako její pracovník (to by stejně neudělal, měl by asi jiné krytí). Má, bezesporu chabá, znalost špionáže předpokládá, že rozvědka má především úkoly v zahraničí. Pokud by ložisko Koberovy bylo z hlediska státních zájmů tak významné, asi by se o danou lokalitu zajímala spíše BIS.
Ostatně, celý můj postup ohledně CHLÚ Koberovy koresponduje s usnesením Zastupitelstva města Železný Brod ze 14.12.2015, které bylo jednohlasně odsouhlaseno všemi přítomnými 14 zastupiteli (pan poslanec Horáček byl omluven a nebyl přítomen – jeho postoj v této otázce je dostatečně znám). Trochu mi vrtá hlavou, proč všem zastupitelům poskytnuté informace, prakticky totožné jako tady na DF, stačily k odsouhlasení daného usnesení bez další diskuse (pominu-li dotaz pana zastupitele Jakubičky ohledně přetížení nákladních aut z lomu) a už vůbec mě nikdo neobviňoval, že něco tajím. Ale budiž.
Celá moje věta o poskytování dalších informací ústně byla proložena slůvkem prosím. To skutečně proto, že materiály jsou obsáhlé a dotýkají se více, jak už bylo naznačeno, oblastí. Není to tedy proto, že bych nechtěl občany s něčím seznámit. A já skutečně nemám povolení třetích stran informace písemně poskytnout. To neznamená, že je informace tajná a že ji nemohu případně poskytnout ústně. Nemohu tedy paní Kortanové přes veškerou snahu sdělit ani konkrétní zákon, ani konkrétní paragraf. K tomu, abych se však nedostal do křížku s jinými paragrafy, mě vedou 3 důvody:
1) Pro písemné zveřejnění existuje také autorský zákon a já bych nerad porušil pravidla copyrightu (zde se jedná třeba o mapová díla).
2) Na posledních školeních ohledně písemného poskytování informací nám bylo sděleno, že se zapomíná na souhlas třetích stran, což může být v konečném důsledku problémem pro samotného poskytovatele informací.
3) Ne všechny informace lze poskytovat jen tak nebo podle zákona o informacích, protože jemu jsou jakoby „nadřazeny“ zákony, podle nichž se informace poskytují prvotně (např.správní řád) s patřičným poplatkem.(Opět školení).
Ještě jednou tedy: Nemám zájem jakékoliv informace tajit, (pochopitelně pokud mě k tomu nezavazuje má funkce nebo situace), současně se ale snažím respektovat pravidla a zákony České republiky. Někdo si třeba řekne, že se bojím, ale já nemíním strávit svá další léta splácením tučných pokut nebo hůře-pobytem kupříkladu v Rýnovicích (řečeno s nadsázkou). Pokud mi bude chtít paní Kortanová dokazovat, že porušuji pravidla a zákony ČR, nechť se, prosím, podívá na výše zmíněné 3 body a odpoví si sama, jestli je vždy dodržuje. Já Vás, s prominutím, soudit a urážet, tak jako Vy leckdy mě, nechci.
Počet kliknutí na vlákna Transparentnost a Vzhled města nechci komentovat. Také já tam však musím párkrát zabrousit o něco více než bych si přál, abych Vám mohl odpovědět. Zarmoutilo mě však, když jsem se nedávno dozvěděl během 2 dnů , jak se v jedné blízké vesnici a v blízkém městě těší chlapi na to, jak si v hospodě večer nebo v práci popovídají na téma „ Co zas bylo na brodském Diskusním fóru“. A jak se na náš účet vždy pobaví. To mě fakt štve – dělat kašpárky jiným obcím, nezlobte se. A něco to vypovídá o našem DF.
Paní Kortanová a pane Zahradníku, jedna věc mě velmi zlobí. Oba píšete ve svých příspěvcích o korupci. Neříkejte, že jen tak, obecně. Tak proč to zmiňujete v příspěvcích o lomu v Koberovech? Kdybych se snažil o opak, o otevření lomu, pak to chápu. Já však na tomto problému pracuji podle přání obyvatel města a jeho dlouhodobého výhledu. Změnil-li se názor občanů, přestanu se touto otázkou zabývat a budu muset toto rozhodnutí projednat se zastupitelstvem a oznámit ho také starostovi Koberov. Žádám Vás však, máte-li podezření na mé korupční jednání, oznamte to orgánům činným v trestním řízení. Abyste si ušetřili práci, ani já, ani starosta Koberov, ani žádný náš úředník, pokud je mi známo, jsme od nikoho v této věci nedostali ani propisku. Jinak prosím, nepodsouvejte ostatním tyto své myšlenky.
Uvědomil jsem si, že otázka Chráněného ložiskového území Koberovy může být pro někoho po čase opět zajímavá. I s ohledem na to, co jsem napsal výše, připravím besedu s občany na toto téma. Doufám, že se jí zúčastníte i Vy, paní Kortanová a pane Zahradníku. Rád Vás tam uvidím.
Všem občanům Železného Brodu přeji klidný závěr roku.
Ivan Mališ