Vše o Železném Brodě
Vzhled města
Předmět: Vzhled města
Dobrý den paní Kortanová,
v úvodu bych měl asi vysvětlit to vykání, přestože jsme si tykali. Předpokládám, že poté, co z Vaší strany je pohled na jakoukoliv mou činnost vesměs negativní, že se se mnou nechcete osobně setkávat, že kvůli mně zvažujete setrvání v Kulturně-společenské komisi a vzhledem k dalším skutečnostem bude asi lepší, když přejdeme zpět na vykání. Nedovedu si představit, že náš vztah v současné podobě (alespoň z Vaší strany a je mi to líto) dává nějaký základ k formě tykání, kdy takováto forma představuje alespoň větší míru respektu ve vztazích mezi zainteresovanými osobami.
Současně bych Vás chtěl informovat, že Vaše žádost o poskytnutí informací došla na mou adresu 6.10.2016. V tu dobu jsem byl na plánované dovolené, kde jsem neměl přístup k jakékoliv poště a ze které jsem se vrátil včera. Z toho důvodu je má odpověď datována až dnes, 20.10.2016, rozhodně to neměl být pokus čekat na konec 15ti denní lhůty.
I když znění Vaši žádosti vůči mé osobě nemá oporu ve zmiňovaném zákonu č.106/1999 Sb., zvláště s ohledem na § 2, odst. 2 a 4, pokusím se, také s ohledem na určitou slušnost, kterou podle Vás u mě postrádáte, odpovědět alespoň na některé body. Na všechny, s dovolením, odpovídat nebudu, neboť tak již učinil pan starosta ve své odpovědi Vám a já bych se jen opakoval.
- Nezlobte se, větu o konzultaci se zahradnickými odborníky jste pozměnila. Nevím proč, buď jste špatně slyšela nebo na vině může být i má nedostatečná artikulace či jiná příčina. Místo slůvka právě jsem použil slůvko ne. Potvrdila mi to řada lidí, co na zastupitelstvu byli a je to zaznamenáno i v zápise včetně podpisů ověřovatelů zápisu.
- Nemám problém informovat nebo se setkat s občany. Na Diskusní fórum jsem v minulosti rovněž přispěl. Bohužel jsou někdy následně v reakcích vytrhávány části příspěvku bez souvislostí, zvláště když se reagujícímu odpověď nelíbí. Než dlouze písemně takto diskutovat, je lépe se vzájemně setkat. Znovu opakuji, že občan má možnost se informovat nebo se nás dotázat několika způsoby: osobním setkáním( i mimo úřední hodiny, pokud to jde), telefonem pevnou linkou i mobilem, osobním mailem (v mém případě na adresumistostarosta@zelbrod.cz), dopisem, na zastupitelstvu města, na výročních schůzích spolků.Informace lze získat také prostřednictvím webových stránek města nebo ve Zpravodaji. Diskusní fórum tak není přímo určeno k informovanosti občanů, spíše tedy k diskusi. Nelíbí se mi rovněž být na DF s příspěvky, kde se objevuje zvracení, STBáci, KGB, osobní útoky, rozbor politické situace před rokem 1989 a po něm apod. Pokud i k tomu DF slouží, tak prosím. Já však preferuji diskusi s občany výše uvedenými způsoby. Nelze mě tedy obviňovat z netransparentnosti, zvláště pokud jsem musel být transparentní celá léta ve svém minulém zaměstnání. A nutno podotknout – neměl jsem s tím problémy.
- Nemám zprávy, že by Komise pro vzhled města už 2 roky nebyla informována o podstatných věcech. Naopak, na červnovém zasedání Komise, kterého jsem se zúčastnil, bylo členy Komise konstatováno, že Komise dostává materiály včas, v dostatečném množství a v dostatečné kvalitě s řádným komentářem od pana Řeháka.
- Nevím, z čeho soudíte, že po našem nástupu do vedení města putuje více peněz do sportu na úkor kultury. Máte to spočítáno? Upozorňuji, že z městského rozpočtu se dotuje provoz kina, provoz Galerie, letos se opravila část jeviště divadla včetně generálního úklidu, vyprání a opravy opon atd. Nezapomeňte, že právě sportovní oddíly vlastní nemovitosti, o které se musí starat prostředky z vlastních rozpočtů. Obviňujete nás z toho, že sedíme v kanceláři schovaní. Ovšem nevidíte, že jsme absolvovali několikrát náročná jednání např. v Praze nebo v Liberci za cílem získat peníze právě na kulturní akce. To samozřejmě vědět ani nemůžete, přesto Váš jednoduchý soud člověka mrzí. Dokonce víte sama z KS komise, že v této komisi je peněz relativně dost, že KS komise mohla bez problémů rozhodovat o přidělení městských dotací. Pokud máte na mysli červnové přerozdělení financí z výtěžku z loterií, pak vše bylo odsouhlaseno, podotýkám jednohlasně, všemi přítomnými zastupiteli města.
Vážená paní Kortanová, je ještě mnoho věcí, které bych Vám chtěl vysvětlit nebo je okomentovat. Už jenom proto, že se dopouštíte minimálně zkreslení některých faktů. Vydalo by to ještě na dlouhý příspěvek, když se s námi osobně nechcete setkat. Mám však pocit, že ať se starostou uděláme co uděláme, pro Vás to dobře nebude, jelikož Váš vztah k nám je veskrze negativní někdy hraničící, si dovolím tvrdit, až s jistou nenávistí. To mně, můžete mi to věřit nebo ne, velmi mrzí. Takový je ale život a nám nezbývá než pracovat tak, aby s námi byli spokojeni alespoň jiní obyvatelé města.
S pozdravem
Mgr. Ivan Mališ
místostarosta
přestože Váš požadavek na informace nesplňuje podmínky žádosti ve smyslu zákona č. 106/1999 Sb., tak Vám odpovím na Vaše dotazy. Povinnost poskytovat informace se podle § 2 výše zmíněného zákona netýká dotazů na názory, budoucí rozhodnutí a vytváření nových informací.
Vedení města v žádném případě nezasahuje do výkonu státní správy v přenesené působnosti, jak je mně i místostarostovi Vámi podsouváno. V případě povolení zásahu do zeleně v prostoru sklářské školy nevydalo Město Železný Brod žádné stanovisko. Z toho plyne, že starosta ani místostarosta nemohl k této problematice vydat žádné vyjádření, jak Vy se domáháte jeho zveřejnění. Vedení města respektuje vlastnické právo všech vlastníků při nakládání se svým majetkem v mezích zákona. To znamená, že se určitě tento záměr nezrodil v našich hlavách jak sama uvádíte.
Velice bych si přál abyste příště zvážila publikování vašich domněnek o tom, že provádíme nátlak na úředníky, aby konali jak si přeje vedení města. Je mi líto, že jste se s tím dříve setkala. Je fascinující kam až ve svých konspiračních teoriích jste ochotna zajít. Myslím si , že Vaše nařčení hraničí s pomluvou.
Nemohu souhlasit s Vaším tvrzením, že se bráníme informovanosti a odpovídání na dotazy. Nehodlám však na obsáhlé příspěvky reagovat on-line, protože se mnohdy na ně ani nedá odpovědět. Myslím si, že v případě vzneseného dotazu ať písemně, nebo i přes mail, vždy bylo ze strany Města odpovězeno. Diskusní fórum k tomuto není určeno. Našim zájmem je zajistit chod města a jeho další udržitelný rozvoj, opravy a údržbu městského majetku.
Investiční záměry města jsou předkládány komisi pro vzhled města ke konzultacím. K informovanosti občanů využívá Město vedle web. stránek i facebook. Pravidelně zde informujeme o provedených akcích i záměrech a formou ankety se snažíme do rozhodování zapojit i občany. Ale to je zase podle Vás špatně.
K dláždění Malého náměstí jsme se již vyjadřovali. Veškeré práce na území památkové rezervace probíhají na základě závazných stanovisek orgánů památkové péče a pod dohledem pracovníků NPÚ. Práce jsou i finančně kryty ve schváleném rozpočtu města.
Dopravní situace na Malém náměstí je ve fázi řešení, připravovaný projekt chce Město dát k posouzení zastupitelstvu a komisi pro vzhled města. Samozřejmě musí také projít schválením všech dotčených orgánů. Poté bychom jej chtěli realizovat v nejbližší době. Dopravní situace na Malém náměstí je stejná jako byla v posledních cca 50 letech, věříme však, že se nám podaří dospět k návrhu, který by byl akceptovatelný pro všechny dotčené orgány státní správy. Naším cílem je jednoznačně vymezit dopravní trasy v prostoru Malého náměstí a zejména zlepšení bezpečnosti chodců.
Ohledně dláždění povrchů na Malém náměstí máme zatím kladné ohlasy lidí a hlavně poděkování i ze strany podnikatelů, že nemuseli být v nedůstojných podmínkách za deště, například během Skleněného městečka.
Otázka povrchů rezervace Trávníky se nachází ve stadiu porovnávání návrhů Města, orgánů památkové péče a návrhu spolku Trávnice. Po vyčlenění prostor, kde dojde ke shodě v návrzích budeme chtít uspořádat anketu široké veřejnosti k této problematice. Je pravda, že realizace rekonstrukce vodovodu a kanalizace v této lokalitě je z hlediska prvotní nedohody odsunuta zatím o rok - na rok 2018. Naší snahou je přimět společnost ČEZ distribuce k tomu, aby rozvody elektřiny k jednotlivým objektům byly položeny také do země. Toto je ve fázi vyjednávání. Z výše uvedených důvodů nemůžeme zatím zveřejňovat žádné záměry, protože ještě není nic uzavřeno ve finální podobě k diskusi.
S pozdravem
Mgr. František Lufinka
starosta
e-mail: starosta@zelbrod.cz
Zdeněk Hromas 17.10. 2016 - Odstoupení z Komise pro vzhled města Železný Brod.
Omlouvám se, ale nemám už sílu na boj s politickou korektností a transparentností, což považuji za samozřejmost, stejně jako slušnost a úctu ke spoluobčanům. Ve věku bezmála sedmdesáti let, nemám ani zapotřebí se obhajovat proti názorům, jako např.:
„Zdá se, že někteří členové Komise pro vzhled města po roce a půl činnosti této komise stále ještě nepochopili, že jejich komise je zřízena pro vydávání doporučení Radě města v záležitostech městského majetku a logicky si nemohou vydupávat právo ovlivňovat jiný - neměstský, chcete-li cizí majetek (v tomto případě sklandy). Názoru paní Kortanové celkem rozumím, každý má právo se vyjádřit k čemukoliv, ale pánové Zdeňkové (promiňte mi) - to je trochu úlet. Snažíte si větší pravomoci vykřičet?“ (Ing. Miloslav Louma – diskuze ŽB)
Nikdy jsem si nechtěl, ani snad neuměl vykřičet jakékoliv pravomoci, nicméně se domnívám, že lze pochopit a vysvětlit téměř cokoliv, pokud to má hlavu a patu, vysvětlovat to ovšem někdo chce. Ne že bych byl přehnaně ješitný nebo Bůh ví jak v komisi platný, ale přestaly mě bavit logické otázky a poznámky přátel, např. proč absolutní čistka vzrostlých stromů před „sklandou“ nebo co se to děje na malém rynku apod.. Stydím se jim přiznat, že o tom, jako člen komise pro vzhled města nevím vůbec nic. Podobných překvapení jsem zažil v komisi víc a všechna pramenila z netransparentnosti.
Vím, že komise je jen jakýmsi poradním orgánem rady města, nicméně se mi už také nechce hrát roli užitečného idiota, který uctivě čeká na informace, ke kterým se může vyjádřit, tím spíše, že člen rady a zastupitel Václav Horáček mě slíbil na veřejném zasedání zastupitelstva, písemnou odpověď na 4 následující otázky, které vyplývaly z několika jeho předvolebních slibů:
Jak je daleko řešení Exathermu a kolik toto řešení přinese nových pracovních příležitostí?
Které konkrétní změny se dělaly, aby vše bylo najednou jinak, než dříve?
V čem má Železný Brod dobře našlápnuto a jak a podle čeho se chcete podílet na jeho dalším rozvoji, máte vypracovaný plán rozvoje města?
Prý příliš dobře nefungovala minulé volební období komunikace. Máte za to, že se celkově všeobecná komunikace zlepšila?
Samozřejmě jsem se nedočkal ani řádky, na rozdíl od zastupitelů, kteří na jiné kladené otázky odpověděli přímo na zasedání zastupitelstva.
Problém „Vzhledu města“, podle mého názoru nespočívá totiž až tak úplně jen v opravách chodníků a ulic, ale též v narušené architektuře a demografii, což je v případě náprav velice nákladná, odborná a dlouhodobá záležitost, která je podmíněna nákladné odborné a dlouhodobé přípravě, dle IPRM na který jsem se bezvýsledně tázal pana Horáčka.
Nadále si samozřejmě vážím lidí v komisi pro vzhled města, kteří trpělivě a dobrovolně nabízejí svoji odbornost i své názory, bez ohledu, jak a kým jsou úkolováni. Ještě jednou se omlouvám těm, které jsem zklamal, všem pak přeji dobrý život v pěkném a přívětivém městě.
V Železném Brodě 17.10. 2016