Dobré nedělní ráno všem.
Tak vám chci poreferovat, jak dopadlo projednání mého podnětu na zastupitelstvu Libereckého kraje dne 31.1.2017:
Ten můj podnět, který jsem posílala zastupitelům na kraj, byl nadepsán a nazván Radní Tulpa na Zastupitelstvu města Železný Brod nemluvil pravdu a neví, co se v jeho rezortu děje.
Překvapilo mě docela, že ho před zastupitelstvem projednávala i Rada kraje, o což jsem nežádala. Teď už tomu rozumím, proč: Rada to přepracovala v několikastránkový elaborát nazvaný Informace o kácení dřevin na pozemcích předaných k hospodaření Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské, Smetanovo zátiší 470, příspěvková organizace.
Takže v těch názvech a podnětech si vyrobila Rada LB kraje takový "lehounký " významový posun, že...:??
No a samozřejmě, zastupitelstvu byla jako podklad k jednání poslána ta "Informace o kácení...", a zařazena jako bod 43 e) z celkem 46 bodů.
Ten bod 43 měl podbody a) až s) a byl pak prezentován jako celek ne k projednání, ale hlasovalo se pouze o "vzetí na vědomí" celého bodu 43.
Vážení přátelé - ano, a takto se to v politice prakticky s podněty občanů dělá.
Navíc - k tomu spisku Informace o kácení byly jako přílohy přidány všechny žádosti a hodnocení od sklářské školy i veškeré posudky všech dalších úřadů.
Chyběla tam však taková maličkost: V přílohách vůbec nebyl uveden ten vlastní podnět můj. Mé stanovisko tam zastupitelé tedy neměli, to bylo v textu toho elaborátu označeno pouze jako "slovní útoky Ing. Aleny Kortanové". I neexistence textu mého podnětu v přílohách byla zdůvodněna tím, že to mé stanovisko už bylo "shrnuto v textu Informace o kácení " ( = tedy jako ty "slovní útoky").
Nejen ve zdejší diskusi Prohlášení úředníků (od paní úřednice Bryknarové), ale i v tomto případě mi to tak nápadně připomíná metody kolem Charty 77 a Anticharty za normalizace: Tehdy jsme si také všude mohli přečíst spousty odsudků těch "revanšistických štváčů a podvracečů naší republiky". Byly toho plné noviny - - - jen jediná věc tam tehdy jaksi chyběla: Samotný ten text Charty, proti které se protestovalo. To otištěno nebylo nikde, aby se s tím náhodou někdo neztotožnil, občanům přeci muselo stačit, že jsou to ty "útoky štváčů."
No a dnes tedy máme "slovní útoky Ing. Aleny Kortanové".
Po pravdě, ani mě to nepřekvapuje. Všichni bohužel vidíme na všech úrovních, jak se nám ta normalizační doba a její praktiky derou do politiky zpět. A ani se nelze divit, když ti, kteří vstupovali do strany v osmdesátých letech, a jedním dechem nyní přidávají na svou obranu, že odsuzují praktiky komunistů v osmdesátých letech (!?) se nyní chovají, jak tehdy byli a jsou zvyklí (tím myslím hlavně bývalého komunistu pana Tulpu, takto se on sám prezentuje na svých osobních propagačních stránkách).
Takže - co od takových lidí lze čekat, že ano.
A přesto mělo a má smysl o tom psát. Aspoň maličko a zcela formálně bylo uznáno, že věci kolem kácení u sklandy nejsou v pořádku. Že tu ohledně arogance moci a netransparentnosti JE o čem se bavit.
Ale hlavní smysl této diskuse Vzhled města vidím v tom, že těch několik tisíc lidí, kteří si tuto diskusi přečetli (má skoro 30.000 kliknutí, někteří ale sem chodí opakovaně), tak těch několik tisíc lidí na vlastní oči vidí, co jsou ti konkrétní naši mocipáni a někteří úředníci zač. Jejich vlastní příspěvky mluví za sebe zcela jasně a odhalují jejich morální i ostatní kvality. Někdy je to k smíchu, kdyby to ovšem nebylo k pláči.
Ale mělo a má smysl jim jen tupě stádně nekývat a aspoň napsat veřejně svůj názor.
Přeji všem hezkou neděli a naději na blízké jaro - to v přeneseném slova smyslu, i to skutečné.
Alena Kortanová