Pane místostarosto Mališi,
jaký je rozdíl mezi přístupem k zeleni před sklandou bývalé ředitelky Laštovičkové a současného ředitele Doležala a proč tehdy nikdo neprotestoval?
Obrovský: Ředitel Doležal nechal udělat absolutisticky a v předchozím utajení s ostatními zodpovědnými před sklandou měsíční krajinu (kromě jediného zachráněného stromu) a přerovnat ji buldozerem.
Bývalá ředitelka sklandy paní Laštovičková asi nechala skácet pár stromů tak citlivě, že to veřejnost vůbec nezaznamenala, ani já osobně.
U rozumných a citlivých úprav zeleně nemá totiž nikdo vůbec potřebu se ptát, zda a proč to úřady povolily, kdo si nápadně levně nechal odvézt vytěžené dřevo domů na topení, proč to ředitel do poslední chvíle před všemi zamlčoval, proč o tom veřejně lže on sám i radní LB kraje Tulpa, proč to starosta a místostarosta města po celou dobu obhajují, kryjí a zametají pod koberec.
A v okamžicích, kdy by starosta Lufinka měl veřejný lživý příspěvek Tulpy uvést na pravou míru (on sám je členem Šk. rady a o jejích podnětech jednoznačně věděl, i o zápisech, zaslaných na kraj), tak mlčí.
Proč nezmiňuji třeba výroky zastupitelky paní Havlíkové a sklářského výtvarníka Břetislava Nováka?
Protože oni vyjadřují svůj názor (zjednodušeně - že se jim úprava líbí). Na to má přeci každý svaté právo, natož pak zastupitelka.
Oni na rozdíl od Doležala a Tulpy veřejně nelhali.
Vy v tom, pane Mališi, rozdíl sám nevidíte? Vám samotnému, s dovolením, jednoznačné a prokázané lhaní odpovědných vůbec nevadí???
Proč jsem se sama nepřihlásila na konkurs na uvolněné místo na Odboru živ.prostředí?
No proč bych to dělala, když jsem ve svém minimuzeu absolutně spokojená a nemám potřebu zaměstnání měnit?
Ano, na MÚ bych měla určitě více peněz - ale za jakou cenu?
Víte, já vím dost podrobně jak jste se zrovna Vy osobně choval třeba k paní Chaloupkové, než raději práci pro Brod vzdala a dala sama výpověď (a ona opravdu udělala pro brodskou kulturu obrovský kus práce !).
Je taky dost dobře známo, za jakých okolností odcházel z MÚ pan Daniel Mach (píše to i tady někde na diskusním fóru). Vím, jaká atmosféra vládne na MÚ a kdo tam má rozhodující slovo. Takže - na jakékoli místo na MÚ - děkuji, nechci, nejsem masochistka.
Proč se Školská rada nezabývá tím, že někteří studenti znevažují některé osobnosti školy, kteří vykácení zeleně před sklandou hájili?
Pane Mališi, kdybyste si pořádně přečetl ten zápis ze ŠR, věděl byste, že o tomto problému se tam hovoří - a že je kritizováno, že právě utajováním a netransparentností takovéhoto razantního kácení dochází logicky k úsměškům samotných studentů?
A Vy se divíte, že studenti nosí před ředitelnu polínka panu řediteli na topení?
Vy se divíte, že studenti, kteří právě na sklandě studují mimo jiné i životní prostředí a zacházení s počítačem, si vytvoří na Facebooku profil, kde jsou zobrazovány satirické fotomontáže ředitele Doležala s motorovou pilou?
A Vaší ženy, která na sklandě učí a která vysvětlovala studentům nutnost kácení napadením stromů kůrovcem !?
Zaštiťujete se svými letitými zkušenostmi ze školství a píšete, že řešení úvazků pedagogů je pouze v kompetenci ředitele.
Jenže - ředitel Doležal začal své působení na sklandě právě vyhazovem některých velmi zkušených dílenských učitelů a i jedné erudované pedagožky, protože s ředitelem v jedné věci nesouhlasila.
A také - situace na umělecké škole je poněkud jiná, než na jiných školách:
Na umělecké škole je naopak velmi cenné, když pedagog - výtvarník pracuje jen na část úvazku a má tak čas věnovat se zároveň své vlastní umělecké tvorbě. Jedině tak neztratí kontakt se svým uměleckým oborem a nabývá další vědomosti a zkušenosti, které pak může předávat svým studentům. Jedině tak neztrácí i kontakt s ostatním reálným světem, jak se často u dlouholetých učitelů a učitelek stává...
S tím souvisí i mé - podle Vás - zlehčování argumentů dlouholetého úspěšného ředitele školy - současného starosty Lufinky.
Víte, podle mě není počet let praxe automatickým patentem na rozum pro nikoho v jakémkoli oboru, tedy ani pro učitele.
A bohužel - právě učitelé po mnoha letech praxe mají tendenci řídit dál vše jako školu s nezletilými žáky.
Všechna povolání obecně způsobují po letech určitou profesní deformaci. Já ji také mám - po letech v podnikání netlachám jen po straně a věci rovnou řeším. Protože vím, že pouhým nadáváním po hospodách se věci samy nezmění.
A učitelské povolání je určitou profesní deformací zvlášť proslulé.
Víte - mě naopak překvapuje, jak takoví lidé s dlouholetou praxí ředitele školy - jako například pan Tulpa - vůbec mohli udělat maturitu, když nejsou schopni smysluplného písemného projevu. Navíc - když zcela bezostyšně veřejně lže! A právě ti učitelé s dlouholetou praxí k tomu mlčí!!!!
Jak je možné, že právě pan Tulpa se svým ne/morálním prolhaným chováním a evidentní neprofesionalitou řídil léta školu, pak dokonce ve funkci starosty město Jablonec a nyní má na starost školství na LB kraji !!!
No to už se pak nedivím, že to školství u nás vypadá, jak vypadá...
A na konec jsem si nechala Váš názor, že
Železný Brod tím provinčním městečkem je:
Argumentujete tím, že si lidé pletou Železný Brod s Železnou Rudou či Novým Borem - že toto je právě důkazem jeho provinčnosti. To je od Vás tak ubohé a stupidní: Takže třeba podle této logiky jsou i Turnov / Trutnov a nebo Budapešť / Bukurešť provinční městečka?
A tento Váš výrok je neuvěřitelnou urážkou všech lidí, kteří se zasloužili o světový význam našeho města: Například dvojice Libenský - Brychtová má v uměleckém světě asi takový zvuk jako Jaromír Jágr ve světě sportovním. Paní Brychtová stále žije, i když ve svých 92 letech už pochopitelně netvoří.
Měl byste se jí osobně omluvit za svou vlastní provinčnost, kulturní omezenost a malost!!!
Ale sklářství Brodu, i přes konec ŽBS, proslavuje ŽB i celou naši zem po celém světě dál:
Víte například, že se v brodské firmě Lhotský realizuje velmi exkluzivní zakázka pro dánský královský pár? Že tuto prestižní zakázku na skleněný sarkofág dostala tato brodská firma proto, že něco takového je technologicky i umělecky schopná vytvořit jako jediná na světě???
Víte Vy vůbec, že třeba v tuto chvíli je prezentováno sklo pedagoga sklandy a sklářského výtvarníka Martina Hlubučka v Paříži??
Víte třeba to, že světoznámá oděvní návrhářka Blanka Matragi je absolventkou brodské sklandy a nyní se vrací i ke sklu a má i v tom velké úspěchy?
A takto bych mohla pokračovat dál a dál, mnoho stránek.
Je naprosto neuvěřitelné a ostudné, že máme místostarostu tak provinčního, malého (myšleno v duševním slova smyslu) a s dovolením, kulturně omezeného!!!
Vždyť co tu máme v Brodě významného a cenného? Právě světově proslulé sklářství a pak krásnou lidovou architekturu.
Je naprosto ostudné a smutné, když se starostou Lufinkou řídíte Brod, jak řídíte: Památkovou rezervaci Trávníky jste chtěli kompletně zaasfaltovat, mocichtivého a absolutistického ředitele sklandy Doležala v jeho netransparentnosti a aroganci moci podporujete a hájiíte a prokázané lži zodpovědných Vám nevadí a zametáte je společně se starostou pod koberec.
Nezlobte se na mě - když dovolíte - že Vás hanba nefackuje!!!!
Minulý závěr svého příspěvku bych, s dovolením, ještě doplnila:
ČÍM VĚTŠÍ OSOBNÍ NESCHOPNOST, PROVINČNOST A MALOST, ČÍM HORŠÍ MORÁLNÍ KREDIT, TÍM VÍC AROGANCE MOCI A NETRANSPARENTNOSTI.
Přeji i Vám krásné vánoční svátky.
Alena Kortanová