Sdělení pro ty, které zaujal můj příběh.
Dne 30. 11. 2015 jsem obdržela 2 rekomanda.
V prvním dopise mi vodoprávní úřad v Železném Brodě sděluje, že šetřením, které proběhlo již 25. 9. 2015, bylo zjištěno, že domovní ČOV provozovaná na pozemku manželů Skrbkových je zcela funkční a bez závad. Já musím toto tvrzení plně akceptovat a musím se z něho radovat. Vždyť o to nám všem přece šlo.
Rozborem vody ze dne 18. 8. 2015 bylo prokázáno, že se kvalita vody ve studni velice zhoršila.
Proč máme studnu plnou fekálních bakterií, které se vyskytují pouze v lidském zažívacím traktu?
Proč ta čísla vypadají přesně tak, jako když sousedům prosakovala žumpa?
Je u jejich dvou domů ještě nějaká žumpa?
Co je zdrojem znečištění?
To vodoprávní úřad neřeší a v tomto dopise se o tom vůbec nezmiňuje.
Druhý dopis je z Liberce z Krajského Úřadu z odboru životního prostředí. Je to odpověď na moji stížnost.
Jak všichni víte, stěžuji si hlavně na to, že s námi poškozenými nikdy nikdo nejednal. V tomto dopise je mi vysvětleno, že právě proto, že jsem nebyla nikdy účastníkem žádného jednání, tedy nebyla jsem v postavení účastníka řízení, úředníci odboru životního prostředí v Železném Brodě nepochybili, když se mnou nejednali. Nejedná se tedy o nečinnost orgánů. Na práci úředníků si mohu stěžovat u pana tajemníka MÚ. O náhradu škody za ztrátu pitné vody pro dva rodinné domy, v nichž je pět bytových jednotek se mohu soudit. Zničené prameny nikomu nevadí. Co já asi udělám?
V tomto čase adventním a vánočním nechám mlít Boží mlýny.
Vám všem vánoční pohodu přeje Jana.