pokud si tanvaldský dotazník pozorně projdete, tak uvidíte, že je anonymní. Jen chtějí vědět muž/žena, vzdělání, jak přibližně dlouho žije dotyčný ve městě. Jméno ani jiná identifikace není požadována.
Co se týká anonymního a neanonymního diskusního fóra: To původní, ještě anonymní, bylo na webových stránkách Občané pro změnu. Když toto volební sdružení vyhrálo volby, založilo oficiální diskusní fórum na webovkách města, nahradilo jím dosavadní fórum na svých stránkách. Aby bylo městské fórum pro všechny občany města. Nebylo by asi korektní o obecných městských záležitostech diskutovat na stránkách pouze jednoho konkrétního volebního uskupení.
Mimochodem, zmíněné webovky stále existují a jsou živé, není špatné si občas přečíst názor opozice...
To, že tehdejší vedení města v odpovídání na dotazy občanů po čase trochu polevilo, máte, pane Zahradníku, pravdu. A toto polevení a nedostatečnou komunikaci s občany na městském diskusním fóru jsem tehdejšímu vedení města opakovaně vytýkala a nabádala, aby každý dotaz občana byl městem zodpovězen. Ale protože vedení radnice tehdy chodilo pravidelně a často "mezi lidi", kritizovala jsem to polevení komunikace osobně na těchto setkáních. Mám na to dost svědků.
Není to tak, že když jsem byla podporovatelem Občanů pro změnu, tak vše z jejich éry jsem bezvýhradně chválila a vše z éry nového vedení jen kritizuji. Bývalé vedení města mé připomínky k jejich práci myslím může potvrdit
. A nynější vedení města jsem chválila za poměrně rychlý zásah v listopadu (?) na Trávníkách.
Nicméně - ačkoliv bývalé vedení města komunikovalo na diskusi města méně než by bylo vhodné, nicméně aspoň nějak komunikovalo. Nynější vedení na fóru nekomunikuje vůbec. Zřejmě tedy už záměrně a programově diskusní fórum ignoruje. (Abychom byli spravedliví, před několika měsíci myslím jednou pan starosta Lufinka zareagoval, napsal jednu odpověď asi dva řádky dlouhou).
Nějaký čas komunikoval aspoň pan Ing, Mach, ovšem i to skončilo. Trochu se vtírá otázka: Proč? Není v tom nějaký pokyn "shora"?
To, že se vedení města na městském diskusním fóru komunikovat "nechce" a nebo že takovou komunikaci dokonce odmítá, neberu jako argument. Jednou se stali představiteli města, veřejnými činiteli, tak je komunikace s občany samozřejmou součástí jejich práce a jejich povinností. Nakonec- čtyři z pěti členů Rady města jsou bývalí učitelé, takže musí být na komunikaci a odpovídání na odlišné názory od žáků, rodičů a nadřízených zvyklí.
Myslím, že by představitelé města měli být schopni srozumitelně veřejně na fóru občanům vysvětlit svá stanoviska a obhájit své názory.
A mimochodem, vždy platívalo, že na slušně položenou a podepsanou otázku je slušnost odpovědět.
Anonymní fóra bývají dost žumpou, v nich se většinou realizují ti, co by se pod své názory nikdy nepodepsali a mohou tedy beztrestně vylít svoji zlost a házet pomluvami. Ale možná, a v tom máte pane Zahradníku pravdu, mezi tou žumpou zazní občas i zajímavý nápad. A tak mám návrh: Nenahrazujme "podepsané" fórum anonymním, ale zřiďme vedle toho současného souběžně i fórum anonymní. Ať se může každý rozhodnout, kam chce své názory psát.
Vážený pane starosto, vážený pane místostarosto, vážení členové Rady města, přestaňte pouze osekávat a oklešťovat komunikaci s občany, začněte zde s občany konečně po půl roce komunikovat a přidejte ke komunikaci také konečně nějaký nový nápad, třeba nápad pana Zahradníka na anonymní fórum, které by fungovalo souběžně s fórem tímto.
Žádám vás tímto také o zodpovězení 10 otázek pana Hromase. Přidávám k tomu i otázku svou - co se chystá nebo realizuje za akce rozvíjející město? (V odkazu "Rozvoj města" na městských webovkách je psán jen Terminál ) . Městské diskusní fórum má několikatisícovou návštěvnost, je ostudou a nedobrou vizitkou vedení ho zcela ignorovat.
Pokud by byly dotazy občanů zde i nadále nechávány bez odpovědi, napadá mě už snad jen napsat vedení města Otevřený dopis do médií s výše položenými otázkami. Ten snad by už si nedovolili ignorovat.
Nerada bych šla až touto cestou, ale jinou při případném dalším mlčení brodské radnice bohužel nevidím.