Dobré ráno všem.
Jak je vidět, tak špatnou, či velmi špatnou až skandální zkušenost s prací některých úředníků a některých odborů mám nejen já, ale i další občané (viz třeba STUDNA - PROHRA od Jany Hoškové, nebo příspěvek pana Milana Tribučka).
Je to fakt "jenom náhoda"? Týká se to vždy Odboru životního prostředí.....je to fakt "jenom náhoda"??
Je škoda, že tyto věci dělají ostudu celému Městskému úřadu, přestože - a to zdůrazňuji a opakuji už po několikáté - s většinou odborů a s většinou úředníků MÚ (tedy abych byla konkrétní - s výjimkou právě Odboru životního prostředí, dále Stavebního odboru, ale hlavně starostou Lufinkou a místostarostou Mališem) mám jinak samé dobré zkušenosti a vztahy.
Ty úplně nejlepší zkušenosti pak mám asi s městskýmTuristickým a informačním centrem - spolupracuji s nimi velmi často a myslím že jsou tam skvělé, ochotné, kreativní a pro město maximum dělající úřednice. (Doufám tedy, že jsem jim touto veřejnou pochvalou neudělala "medvědí službu " a že neupadnou proto v nemilost svých šéfů, za to, že se mnou, na rozdíl od nich, normálně, ochotně a ku prospěchu celého města spolupracují).
Ale co je na tom všem nejhorší? Město se asi rozhodlo "držet bobříka mlčení".
Neodpovídat, hlavně proboha nikomu na diskusním fóru neodpovídat!
Myslím si, že toto už asi také nebude náhoda a domnívám se, že je to zřejmě shora stanovený "úřední postup" a taktika jednání a komunikace Města se svými občany. Tedy v tomto případě taktika řízené NEKOMUNIKACE se svými vlastními občany. .
Ano - ze zákona - skutečně není žádná zákonná povinnost občanům na diskusním fóru odpovídat (na slušné a podepsané dotazy!!!!!).
Zákonnou povinnost odpovídat mají "pouze" na oficiální Žádost o poskytnutí informací podle zákona 106/1999 Sb. Já sama jsem tuto cestu párkrát využila, protože jinak není skutečně možné jakoukoli informaci o dění ve městě v Železném Brodě vydobýt. A doporučuji tuto cestu použít i ostatním občanům, jakýsi "manuál" a vzor žádosti je např. na diskusním vlákně Vzhled města.
Ano, taktikou "bobříka mlčení" na diskusním fóru tedy žádný zákon neporušují.
Ale ptám se - je tato zarytá a zřejmě i po nějaké poradě zvolená taktika "bobříka mlčení" v 21. století u úředníků a vedení města normální???
Chtěla bych zejména panu starostovi (který je ze zákona o obcích výslovně zodpovědný za poskytování informací o obci a který je ze zákona odpovědný za celý chod města), i místostarostovi Mališovi říci, že těch bobříků, které je možné plnit, je více:
Třeba takový bobřík slušnosti, pane starosto Lufinko a pane místostarosto Mališi:
Chovat se čestně, nelhat, nikoho nepomlouvat a třeba i na slušné a podepsané dotazy lidem odpovídat (jak je u slušných lidí zvykem) a dokonce - udělám - li chybu nebo zachovám - li se k někomu špatně, nevhodně a nečestně, tak se pak normálně dotyčnému omluvit. (Dosud se starosta ani místostarosta za své jasně prokázané pomluvy neomluvili, drží už čtyři měsíce a dál v tomto zarytě bobříka mlčení.
No tak se holt omluvit budou muset a bude je to, když jim to tak dlouho trvá, asi i finančně bolet.
A pak taky, pánové starosto a místostarosto + městští úředníci, existuje ještě další zajímavý bobřík - bobřík odvahy . Odvahy například veřejně, třeba i zde na diskusním fóru, být ochoten a schopen obhájit své postoje a názory. Někdy to vůbec není jednoduché, ale jde to, to už z brodského diksusního fóra jeho čtenáři znají.....
Obhájit je skutečně pomocí jasných a prokazatelných argumentů, nikoli lhaním a pomluvami.
Nechápu, proč někdo, kdo kandiduje do veřejných pozic, tam vůbec leze, když výše uvedeným "bobříkům" - tedy slušnosti a odvahy - absolutně není schopen ani ochoten dostát.
A je to velmi smutné až skandální tím víc, že se jedná v případě starosty Lufinky a místostarosty Mališe o dlouholeté učitele, které s takovýmito morálními vlastnostmi tolik let učili na školách děti...!!!
Krásné léto všem, využijte ho někteří třeba právě jakémusi návratu do dětství a můžete přitom třeba o prázdninách - lovit bobříky.
Alena Kortanová