Vážení spoluobčané, sousedi.
Čím je člověk starší, tím by měl být chytřejší, zkušenější a vyzrálejší. Rozhodně netvrdím, že tomu tak je i v mém případě. Nicméně, jsem konečně dospěl k názoru, že nejde z pozice samostatného prvku občanské množiny, jen tak na základě dlouhodobého studia politiky a sebraných informací, změnit její chod ani o píď. Ona totiž jakákoliv veřejná aktivita, kritika či připomínka po dobu volebního období nemá valný smysl, pokud se snad nejedná o vážně míněnou veřejnou hladovku, protože vše narazí zpravidla na tzv. mrtvého brouka. Pokud jsem se pokoušel jako občan nejen na ŽB městském diskusním fóru o jakousi politickou diskusi a transparentnost, narazil jsem v 90% na ignoraci a nezájem.
Když jsem se téměř v sedmdesáti rozhodl na veškerou politiku rezignovat, přišly volby, jejichž výsledek mne šokoval a probudil. Jak je možné, že hrozba policejního stíhání a fašizující myšlenky, jsou tak přitažlivé pro voliče, alespoň pro ty, kteří volili. Já volil Piráty. Podle mého názoru by bylo opravdu katastrofou, pokud by nám vládli trestně stíhaní za podvody, obchodníci s lidským strachem a komunisti. Vím, že se nikomu nechce do diskuse, že je mnohem pohodlnější se v teple domova rozčilovat a případně si zajít do hospody zanadávat. Vím také, že jako osamělý potížista a reptající prvek občanské množiny jsem mnohým sousedům pro smích, ale nemůžu si pomoci.
Podle mého názoru, jediná účinná a smysluplná obrana demokracie a svobody je v současné době, nejen v Železném Brodě, v jednotě lidí podobného smýšlení. Je proto načase, do komunálních voleb 2018, dát dohromady lidi podobného smýšlení, kteří by byli ochotni spolupracovat v rámci pochopitelného programu, který nestraší lidi, nemá v úmyslu vystupovat z EU ani z NATO a transparentnost má jako stěžejní bod programu. Osobně jsem nebyl nikdy v žádné politické straně a nemíním to na stáří měnit, ale prosím o Vaše vážné zamyšlení, jestli Vám vyhovuje současný politický stav. Pokud ne, pokuste se oslovit pár sousedů, kteří mají podobné názory a ozvěte se. Věřte, za pokus stojí všechno, lhostejnost a nezájem občanské společnosti, je, dle mne, prvním krokem k její prohře.
Těším se na Vaše reakce.
Pěkné a klidné Vánoce, pevné zdraví.