Vše o Železném Brodě
Výsledky komunálních voleb 2014
Předmět: Výsledky komunálních voleb 2014
Vážený pane Zahradníku. Já ve výhradně mužské radě města žádný fatální problém samozřejmě také nevidím. Jen mě zajímá, proč tomu tak je, proto jsem uvedl i hrubý odhad účasti na volbách mužů a žen, jako podnět této mé připomínky. Mám za to, že transparentnost, otevřenost a smysluplná komunikace mezi občanskou společností a jejími zástupci, tj. zastupiteli, je věcí zcela normální a přirozenou. K tomu nám všem přeji odvahu a především soudnost. Hodně štěstí a pochopení na všech stranách.
Předmět: Re: Výsledky komunálních voleb 2014
Dobry den, jeste k tomu pozadavku "transparentnost, otevřenost a smysluplná komunikace mezi občanskou společností a jejími zástupci, tj. zastupiteli" dodejme poznamklu o vhodnych technickych prostredcich takoveto komunikace. Muze to byt, ta komunikace, formou pribiti prislusneho lejstra (s programovym prohlasenim nove koalice ve vedeni Mesta Zelezny Brod) na dvere kostela, jako to ucinil Luther roku 1517 ve Wittenbergu http://cs.wikipedia.org/wiki/95_tez%C3%AD v novejsi dobe je jisteze vhodnejsim prostredim internet. K prenosu te - male - trosky informace, ktera o deni na brodske radnici poslednich 2 mesicu pronikla na verejnost by ale asi stacil i ten kraplavy mistni rozhlas nebo pouhy tam-tam. Ktery by vybuibnoval po meste jmeno noveho starosty, mistostarosty a dalsich tri clenu rady http://en.wiktionary.org/wiki/tam-tam (Vic informace mozna obsahuje vedle jiz zmineny videozaznam - ale vetsina lidi se asi lepe a rychleji orientuje v pisemnem zapisu :) Tim chci rici, ze by mne (a asi i radu dalsich obcanu) brzo zajimalo nejake to programove prohlaseni noveho vedeni Mesta. Upresneni, pripadne i modifikace slibu, danych ve volebni kampani, sdeleni jak navaze nova Radnice na cinnost predchazejiciho kabinetu s explicitinim zduraznenim postoje a pripadne navaznosti k velkym probihajicim/chystanym akcim typu Terminal, Most, Maly Rynek apod.
Omlouvám se, nechtěl jsem do vydání programového prohlášení nové Železnobrodské koalice cokoliv komentovat, přeji úspěch, transparentnost a spokojenost občanů.
Dobry den, politika na malem meste se da delat ruznymi zpusoby: 1) stylem "Hovory z Lan" tedy pravidelnym obracenim se, na strankach mesicniho Zpravodaje, vedeni Mesta k ovcanum 2) stylem "Pecha kucha" tedy kdyz si koupite vstupenku na prislusny patecni podvecer, muzete spatrit a zive si poslechnout chytre a vehlasne kapacity, co dalsiho dobreho pro Mesto vymysleli a pripravili 3) stylem "Budeme hrat pred nepritelem mrtveho brouka, ale za 4 roky ve volbach zvitezime - a pak se mu pomstime". Dalsi, jeste horsi moznosti typu (zpocatku nenapadneho) prevzeti Zimniho palace - s fatalnimi dopady v dalsich desetiletich... radeji ani nezminujme :) Proc to ale nejde - na tom malomeste (velka mesta jako Liberec a Praha to maji s demokracii jeste slozitejsi, jak vidime i po tehle volbach...) - stylem hrani opravdu otevrenych karet a opravdove komunikace s lidmi? Na takovouhle komunikaci je pritom uz nejmin 20 let nejvhodnejsim mediem internet. Chapu, ze mnozi starsi obcane jej stale jeste moc nepouzivaji - ale kouknu li na data narozeni treba mnohych clenu nove Rady... :)
Dobry den, me prijde (pri pohledu nejen na web Z. Brodu) ze dilema je je tu pouze dvoji, ve sporu "romantiku" a "pragmatiku". Ti prvni prichazeji do politiky s programem "Otevrenost radnice a diskuse s obcany? Ano, samozrejme ... ale jen s temi, co nas voli" Ti druzi, pragmatici ostrileni zkusenostmi vedi, ze takto diskuse s plebsem nemuze fungovat a tak tu "otevrenost" radnice uz ani nepredstiraji :) Nevim, jak to bylo za minule radnice (a jak je to v jinych mestech) ale treba to, ze ruzne Komise jsou nejen predem definovany Mestem (tedy nemohou vznikat z iniciativy "odspoda") a jejich clenove budou vybirani Radou (ne napr. schvalovani celym zastupitelstvem, a nestacilo by, aby zastupitelstvo - ne Rada - schvalovalo vedouciho takove komise?) mi prijde jako dosti dukladna, predbezna filtrace pripadnych nepohodlnych nazoru a nametu :)
Jako jeden z rozumnych zpusob komunikace uvnitr takove Komise bych si predstavoval trvale diskusni vlakno s nazvem zamereni prislusne Komise - kam by mohl kdokoliv prispivat ale kde by vedouci prislusne Komise mel pravo mazat irelevantni nebo zastarale prispevky apod.
§ 117
§ 122
(1) Rada obce může zřídit jako své iniciativní a poradní orgány komise. Svá stanoviska a náměty předkládají komise radě obce.
Dobry vecer/den vsem, dekuji za objasneni ze Rada mesta postupovala v tomto dle zakona :) Jak je patrne z Vasi informace, zakon pripousti take tu moznost, o ktere jsem se zminoval. (Pod jmenem "Vybor" - misto "Komise".) Jaka byva praxe jinde? Jsou casteji jmenovany, radnicemi ruznych mest, "Komise" nebo "Vybory"'? Pripadne oboji (na ruzna nebo i stejna temata)?