Vše o Železném Brodě

Dotazy k volebním programům

Počet příspěvků: 12 zobrazené: 1 - 10
< 1 2 >

Předmět: Dotazy k volebním programům

Dobrý den Honzo,

nevím, jak jste přišel na skutečnost, že se v našem programu dotýkáme problematiky veřejných zakázek. Možná jste se v tom trochu ztratil.

Chceme prosadit: „aby v našem městě zůstávalo co nejvíce pracovních příležitostí“. To je přesné znění. Dále pak v programu uvádíme, že …„Není proto důvod, aby v každé maličkosti se povolávala cizí firma (řemeslník, služba…)“ …Toť stručný výtažek.

Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách připouští i tzv. „Zakázky malého rozsahu“,
které jsou do částky Kč. :

• 2 000 000 Kč (bez DPH) na pořízení zboží a služeb nebo
• 6 000 000 Kč (bez DPH) na stavební práce

Pokud ale zakázka nedosáhne této výše, jedná se tzv. zakázku malého rozsahu a orgán státní správy nemusí dodržet postup podle zákona o veřejných zakázkách. Tím samozřejmě není dotčena povinnost dodržovat základní zásady tohoto zákona, jako:
• Zásadu transparentnosti
• Zásadu rovného zacházení
• Zásadu zákazu diskriminace
a další ustanovení tohoto zákona.

Všichni dobře víme, jak se v současné době „hauzíruje“ právě se zadáváním zakázek
a dodatečném vzniku „vícenákladů“, kdy tyto „hrátky“ z různých důvodů diskriminují
právě „nevyvolené“ dodavatele.

Tomu všemu se dá poměrně úspěšně čelit SKUTEČNOU TRANSPARENTNOSTÍ. (Podrobné zveřejňování všech smluv atd…).

Doufám, že se mi podařilo alespoň částečně objasnit náš pohled na princip této velice složité a hlavně nepřehledné tématiky, jejíž podrobné zpracování zajisté nepatří do rozsahu DF.

Slunce v duši, Ernesto Malafarina st.

Dobrý den Ernesto,
děkuji, že jste se nabídnul. Ač jsem to v plánu neměl, tak na jedno se optám - jako většina kandidujících stran se dotýkáte problematiky veřejných zakázek a toho, že by tyto zakázky měli dostávat brodští zaměstnavatelé/živnostníci. Nelze než souhlasit. Zákon o veřejných zakázkách ovšem přepokládám znáte, takže by mě zajímalo, jak toho lze podle Vás dosáhnout?

JM

Zdravím DF.
Ač se to může zdát neskutečné, opravdu mě příspěvek p. Jana Maška zde na diskusním fóru (Datum: 08.10.2014 23:18 Předmět: Dotazy k volebním programům) velice potěšil. Je vidět, že diskuze opravdu „zabírá“ a stává se plodná. Konečně padají konkrétní a věcné otázky. Měl by se
(p. Mašek) ale taktéž obrátit do svých řad, aby padaly stejně věcné a konkrétní odpovědi na otázky, které zůstaly stále nezodpovězené.
Nemohu si ale ponechat onu „lichotku“ (po „Malafarinovsku“), neboť se jedná o běžné principy demokratické diskuze, kde jedna strana klade věcné a přesné otázky a druhá stejně věcně a přesně odpovídá. Postrádá-li jedna strana tyto věcné a konkrétní argumenty a přesto pouze rámcově oponuje (např. tvrzením že je to „blbost“ či „lež“ nebo „nesmysl“) aniž by mohla doložit důvody a argumenty, měla by najít sílu přiznat, že asi pravdu má ten druhý, jinak se jedná o demagogické tvrzení. Nejhorší ze všeho je „slabošský“ útěk pod záminkou „to už nebudu řešit“ nebo „to nemá cenu“ a jiné podobné obraty. Kdysi jsem citoval rčení: „když mu došly argumenty, začal rozdávat facky“.
Takže pane Mašku, děkuji za přesně formulované otázky (i když nejsou určeny mně nebo nám Já Občan ?) a příště se budu těšit na Vaše přesně formulované odpovědi. A máte-li pocit, že se chcete zeptat na něco nás, tak očekávám Vaše věcné dotazy.
Slunce v duši, Ernesto Malafarina st.

Mám ještě jednu otázku na pana Jakubičku a věřím, že bude zodpovězena.
 Pan Jakubička jako lídr  ve svém reklamním spotu zmínil, že v kase je krásná částka 65 milionů. Což je super, ale kolik z toho půjde na pohledávky, které by měli být do konce roku zaplacený??? Kolik v kase zůstane? Je mi naprosto jasné že se např. terminál neplatil dopředu , pouze nějaké zálohy a takových akcí je v brodě přeci více i když ne tak velkých.

Předmět: Re: Dotazy k volebním programům

Omlouvám se za chybu, neptala jsem se na pohledávky nýbrž na závazky. 

M Michalíková

Dobrý den, měl bych také pár dotazů, a to prozatím jen k volebnímu programu TOP09. A vezmu to trochu šťouravě po "Malafarinovsku" jestli dovolíte. Vím, že pan Horáček na fóru bohužel aktivní není, takže vůbec nebudu smutný za odpověď od Tomáše H. jakožto dvojky kandidátky a přispěvatele do fóra.

Právě se mi dostal do ruky leták TOP09 a rozum mi zůstává stát téměř nad každou větou, které jsou krásně obecně formulované. Vybírám ale pouze top06 bodů, které mě zaujaly:

"nerealizují se projekty, na které všichni čekáme" - na které projekty čekáte?

"Mrzí nás, pokud jsou v ohrožení dotace..." - jak jsou v ohrožení?

"...mnoho tradičních akcí, které ve městě léta dobře fungovaly, upadají, nebo byly dokonce zcela zrušeny." - které?

"Do voleb jdeme v silném týmu, plným mladých lidí, kteří nejsou spjati s politikou..." - se vší úctou mi věkový průměr kandidátky ca 47 let nepřijde jako tým plný mladých lidí. A opravdu máte i přes to žaludek na to, abyste se označovali za apolitickou stranu, když vás vede (balamutící) poslanec?

"V posledních 4 letech se Železný Brod nevyvýjel právě dobrým směrem, spíš začal usínat." - to myslíte opravdu vážně?

Projekt Exatherm - nevyplatilo by se p. Horáčkovi o tomhle radši pomlčet, když v r. 2010 koupil za Město Exatherm těsně před volbami bez jakéhokoliv plánu jen pro to, aby po koupi vyhlásil lidovou anketu "kam s ním"?

Předem díky za odpovědi.

Hezký den

P. S.: Příště nechte program (a především leták, který byl vložený) projít korekturou.

Milá paní Michalíková.
Určitě se nezlobím, od toho je diskusní fórum. Jak jsem předeslal, jsem sympatizantem hnutí „Občané pro změnu“. Bohužel jsem ve věku, kdy zjišťování, jak by kdo fungoval ve vedení města, např. bez jakýchkoliv zkušeností, je, podle mého názoru, ztráta času a promarněná příležitost. Hodnotím zastupitele a vedení radnice podle prokazatelných výsledků, vážím si i mnoha zastupitelů z opozice. Napsal jsem na DF, že nehodlám hodnotit ničí charakter ani vyznávané hodnoty, kromě těch, kteří mají, nevím jestli  napsat odvahu, mě zastupovat ve správě věcí veřejných. Nemyslím si, že vidím vše černobíle, nicméně je pravda, že na sliby různých volebních subjektů nijak nadšeně nereaguji a mnohem raději porovnávám porovnatelné, na základě prokazatelných faktů. Každý má za sebou určitou stopu a politici i mnohá závazná a zlomová rozhodnutí i s fatálními důsledky, na která by nejraději zapomněli či úplně vytěsnili z vědomí občanské společnosti a voličů. Podle mého názoru, o tom to všechno je, čím víc se to politikům daří, tím méně je zastupitelská demokracie zastupitelskou, o demokratické nemluvě. Vážím si všech, kteří mají odvahu a schopnost poctivě zastupovat občanskou společnost, pokud splňují oba atributy i když samozřejmě na schopnost může existovat tisíce názorů až po schopný všeho.
Přeji Vám vše dobré,
Zdeněk Hromas
Důchodce – celoživotní nestraník, člen občanské společnosti podporující selský rozum při smysluplném a potřebném nakládání s veřejnými prostředky. Podle mého názoru, je naprosto nezbytné měnit a směřovat politiku jen a jen k potřebám a zájmům občanské společnosti, nikoliv politických stran a jejich představitelů.

Předmět: Re: Dotazy k volebním programům

Děkuji Vaše vyjádření mne stačí :) 

Dobrý den,

můžu vědět, jestli nějaká volební strana má v plánu udělat něco jako rodinné centrum.

Nemyslím jen centrum pro matky a děti ale takové , kde by se  konali kroužky i pro dospělé a seniory , kterých je v Brodě také hodně.  V DDM je sice hodně kroužků , ale pro tyto skupiny tam není ani jeden.

Děkuji za odpovědi.

M.Michalíková

Vážení a milí spoluobčané.
Podle mého názoru, je trošku s podivem, že před volbami trápí a rozčilují některé z Vás nejvíc vyvěšené předvolební plakáty. Ano zákony se mají dodržovat a politici mají mluvit pravdu. Proč ale nikoho nezajímá otázka, kam vlastně léta plynuly finanční prostředky z nájmů více nežli tisícovky obecních bytů, při čemž bytový fond evidentně chátral. Teprve v posledních čtyřech letech se veškerý vybraný finanční obnos z nájemného, podle informací MÚ, obrací do investic na údržbu a revitalizaci bytového fondu, což je evidentně znát. Mne by např. zajímal důvod vykoupení MÚ, jedy prolezlého Exhatermu, bez jakéhokoliv záměru na využití. Rovněž by mne zajímala přesná role MÚ a jeho zástupce později předsedy dozorčí rady ŽBS a.s. coby menšinového akcionáře v prodeji ŽBS, mimochodem jako sláma z bot z toho prodeje čouhala spekulace lidí schopných všeho. Vždyť také přišlo záhy o práci v Železnobrodském regionu cca 1200 lidí. Nikdo jako-by neviděl tristní stav např. internátu na Poříčí, který mimochodem bývalé ŽBS zdarma převedlo na město stejně jako jesle vedle fabriky. Hotel Cristal je kapitola sama o sobě a ten, kdo mu dá smysluplnou využitelnost zaslouží obdiv. Vím o čem mluvím, protože jsem v něm nějakou dobu působil. Sympatizuji s hnutím Občané pro změnu a mám za to, že by mělo dostat šanci na dokončení slibně začatého v prospěch občanské společnosti. Věřím pevně, že každý volič bedlivě zváží svá pro a proti a vybere správné zastupitele.
Hodně zdraví, štěstí a pohody.

Počet příspěvků: 12 zobrazené: 1 - 10
< 1 2 >