Den čtenářů na hradě Valdštejn 2014

17.06.2014
17. června se na hradě Valdštejně konal tradiční Den čtenářů, na kterém se sešli největší čtenáři dětských knihoven Libereckého kraje.

V úterý 17. června směřovaly k hradu Valdštejnu skupinky dětí ze všech koutů Libereckého kraje. Jednalo se o nejaktivnější čtenáře dětských oddělení knihoven, kteří se tu tradičně každoročně setkávají a jsou v hradní kapli pasováni na rytíře čtenářského řádu a rytíře řádu krásného slova. Za naši knihovnu se Dne čtenářů zúčastnily dvě největší čtenářky - LucieKubátová a Naomi Chládková a také dvě úspěšné vypravěčky Zlata Adámková a Adéla Janků, které nás už po několik let reprezentují v soutěži Čteme všichni, vypráví jen někdo.
Po slavnostním pasování a předávání diplomů děti absolvovaly v Modrém salónku audienci u vévody Albrechta z Valdštejna, který je potrápil svými otázkami z historie. Pro menší děti bylo připraveno i divadelní představení a pro všechny pak prohlídka hradu s hledáním pokladu, my jsme ale už museli pospíchat zpátky, protože děvčata potřebovala stihnout odpoledne zkoušku na divadelní představení. Ještě jsme stačili prohlédnout výstavu dětských prací z projektu Kde končí svět - nejmoudřejší je číslo, kde byly k vidění i kaligramy z básniček s čísly, které vytvořili naši třeťáci ze ZŠ Pelechovská, a pak jsme se vydali zase zpátky přes rozhlednu Hlavatice k Turnovu.

 

Zpět